Στην έγκριση του εμβολίου κατά τoυ κοροναϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech στις 23 Δεκεμβρίου στοχεύει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο EMA είχε αναφέρει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα αποφασίσει για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου και για το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

Τέσσερις πηγές της ΕΕ έκαναν λόγο για πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε μια διαδικασία «fast track που επιτρέπεται βάσει των κανόνων της ΕΕ σε εξαιρετικές καταστάσεις, ωστόσο οι αρχές της ΕΕ αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλη για εμβόλια που χρειάζονται λεπτομερή αξιολόγηση.

«Όλα τα απαραίτητα δεδομένα για την BioNTech είναι διαθέσιμα», έγραψε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν χθες σε ανάρτησή του στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει έγκριση. Η αξιολόγηση των δεδομένων και η έγκριση του EMA πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν».

Ο EMA ανέφερε σε email προς το Reuters ότι δεν δέχεται πολιτικές πιέσεις για να επισπεύσει τη διαδικασία. Την Δευτέρα πάντως απέφυγε να σχολιάσει ανάρτηση του Σπαν.

Συνήθως ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον επτά μήνες για να εγκρίνει ένα εμβόλιο από τη στιγμή που θα λάβει όλες τις πληροφορίες από τους κατασκευαστές του.

Υπενθυμίζεται ότι εμβόλιο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Προηγούμενο άρθροΤο Επιμελητήριο Έβρου καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά έστω και μέσω της «ανορθόδοξης» μεθόδου “click away”
Επόμενο άρθροΟι καθαρισμοί των ρεμάτων απο την Π.Ε Καβάλας βοήθησαν για να μην υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα στο Νομό