panornos2_956_crop

Αρκετές συζητήσεις και σχόλια προκάλεσε μια ξαφνική επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας 2 επιθεωρητές του Σώματος Ελεγκτών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), προερχόμενοι από την Θεσσαλονίκη.

Αν και η επίσκεψη έλαβε χώρα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, η γνωστοποίησή της έγινε μόλις μετά από 7-8 ημέρες, δείγμα φυσικά της μυστικότητας που τηρήθηκε από τους 2 επιθεωρητές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στο Kavala Portal τόσο ο Διοικητής του νοσοκομείου Αναστάσιος Καρασαββόγλου όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης, το αντικείμενο της επιθεώρησης -η οποία έλαβε χώρα κατόπιν εισαγγελικής εντολής- ήταν μια κλινική του νοσοκομείου(χωρίς όμως να γίνει συγκεκριμένη μνεία σε αυτήν, καθώς οι 2 επιθεωρητές τήρησαν απόλυτη μυστικότητα και δεν ανέφεραν καν το όνομά της) για την οποία υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για υπερσυνταγογραφήσεις ιατρικών υλικών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Η έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Καρασαββόγλου, διήρκεσε αρκετές ημέρες, με τους 2 επιθεωρητές να συγκεντρώνουν πλήθος στοιχείων σχετικών με την καταγγελία. Τα στοιχεία αυτά φέρεται να ελήφθησαν μετά από επαφές με τον Διευθυντή της κλινικής και το ιατρικό της προσωπικό, ενώ οι επιθεωρητές προχώρησαν ακόμα και σε έλεγχο των συνταγολογίων και του ιστορικού των ασθενών.

Δεν έχει γίνει γνωστό, πάντως, αν η επιθεώρηση στο Γενικό Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας σχετίζεται με τους ελέγχους που διενεργεί τις τελευταίες εβδομάδες ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στα παραστατικά των επιθεμάτων κατακλίσεων -αν και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει συσχέτιση. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό πολλών παραβατικών συμπεριφορών όπως:

1200 περιστατικά συνταγογράφησης των μεγαλύτερων μεγεθών επιθεμάτων, με την μεγαλύτερη διάρκεια, ακόμα και για παθήσεις που δεν χρειάζονται επιθέματα
χορήγηση επιθεμάτων από γιατρούς από διαφορετικά μέρη της χώρας…με την ίδια φωτογραφία από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς που χρειάζεται επίθεμα (η φωτογραφία είναι υποχρεωτική από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης)
συνταγογραφήσεις «εξ αποστάσεως» -δηλ. σε άλλη περιοχή ο γιατρός και σε άλλη ο ασθενής-,
συνταγογράφηση επιθεμάτων σε απλές πληγές που δεν χρειάζονται επίθεμα, ή χωρίς καν να έχει ληφθεί φωτογραφία
συνταγογράφηση επιθεμάτων συγκεκριμένης εταιρίας
σφράγιση συνταγών από ελεγκτή ιατρό με ημερομηνία προγενέστερη της σφραγίδας του θεράποντος ιατρού

Προηγούμενο άρθροΠρωτιά στην ανεργία Μακεδονία και Θράκη με ποσοστό 25%
Επόμενο άρθροΣε ένα μήνα ολοκληρώνεται η κατασκευή του μικρού περιφερειακού στην Αλεξανδρούπολη