Η χθεσινοβραδινή ήπια χιονόπτωση δεν προμήνυε αυτό που αντίκρισαν οι κάτοικοι της Καβάλας το πρωί του Σαββάτου, 5 Ιανουαρίου. Η «Σοφία» έδειξε τα δόντια της- είχε κάνει εμφανή την παρουσία της σε πολλά σημεία του νομού- και ταλαιπώρησε για λίγη ώρα τους Καβαλιώτες.

Τα πρώτα προβλήματα εντός της Καβάλας παρατηρήθηκαν στην οδό 7ης Μεραρχίας και ειδικότερα στο ύψος του γηροκομείου όπου ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καβάλας κόλλησε στο χιόνι με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα, μίας περίπου ώρας. Επίσης, η οδός Αισώπου παρέμεινε κλειστή για αρκετή ώρα καθώς οδηγός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί προς σταθμευμένο όχημα και να ακινητοποιηθεί.

Στην Δράμα, την Καβάλας και την Ξάνθης οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και οι κατά τόπους υπηρεσίες πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό οδικό οδικό δίκτυο κάνοντας χρήση εκχιονιστικών μηχανημάτων και ρίχνοντας συνεχώς αλάτι.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο των επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών. Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ Δράμας, Καβάλα και Ξάνθης έχουν αναστείλει προσωρινά τα δρομολόγιά τους, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Εγνατίας Οδού που διέρχεται μέσα από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης.

Ισχυρή χιονόπτωση επικρατεί από τις βραδινές ώρες χθες και στο νησί της Θάσου δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων, ειδικά στο ορεινό τμήμα. Η τεχνική υπηρεσία του νησιωτικού δήμου και η πυροσβεστική υπηρεσία καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες στις πεδινές περιοχές να παραμένουν ανοιχτές.

Όπως είναι λογικό, τα δρομολόγια των γραμμών Καβάλας-Πρίνου Θάσου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη δεν εκτελούνται.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Η αστυνομική διεύθυνση Καβάλας αποφάσισε την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για παντός είδους και κατηγορίας οχήματα που κινούνται:

(α) Στην Εγνατία Οδό, από Α/Κ Αγίου Σίλα μέχρι Σταθμό Διοδίων Μουσθένης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

(β) Στην Επ.Ο Ελευθερούπολης-Σερρών, από Ελευθερούπολη μέχρι Νικήσιανη-Παγγαίου

(γ) Στην Εθνική Οδό Δράμας-Καβάλας, στο ύψος περιμετρικής Κρηνίδων.

(δ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από Χ/Θ 148,900 (Γέφυρα Αγ.Ανδρέα) μέχρι Α/Κ Παραλίας Οφρυνίου.

Βελτίωση των συνθηκών από το απόγευμα του Σαββάτου

Σταδιακή βελτίωση (εκτός απροόπτου) αναμένει η ΕΜΥ από το απόγευμα του Σαββάτου με τις χαμηλές θερμοκρασίες να παραμένουν. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή (κατά τόπους φτάνουν τα 7 bf) θα κοπάσουν.

Για αύριο Κυριακή η ΕΜΥ αναμένει λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με μικρή πιθανότητα χιονόπτωσης το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.

Προηγούμενο άρθροΠυροσβέστες για όλες τις…δουλειές μέσα στα χιόνια
Επόμενο άρθροΑύριο ο Αγιασμός των Υδάτων