Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία για τις εκλογή νεόυ αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής.

Η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες είναι μαζική και έχουν σχηματιστεί ουρές σε πολλά εκλογικά τμήματα άνα τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 2:20 είχαν προσέλθει στις κάλπες 140.636 πολίτες και ο ρυθμός είναι 500 ψηφοφόροι το λεπτό.

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, η ψηφοφορία αναμένεται να πάρει παράταση.

Με τα δεδομένα που καταγράφονται έως αυτή την ώρα εκτιμάται πως ο τελικός αριθμός συμμετεχόντων θα ξεπεράσει κατά πολύ των εσωκομματικών εκλογών του 2017, στις οποίες συνολικά είχαν προσέλθει 212.000 πολίτες.

Θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, αν χρειασθεί, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ανάμεσα στους δυο πρώτους υποψηφίους που θα αναδειχθούν από την σημερινή ψηφοφορία.

Στο δεύτερο γύρο θα μπορούν να ψηφίσουν, μόνο όσοι θα έχουν ψηφίσει σήμερα κατά τον πρώτο γύρο.

Οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι είναι με αλφαβητική σειρά:

Ανδρουλάκης Νίκος, Γερουλάνος Παύλος, Καστανίδης Χάρης, Λοβέρδος Ανδρέας, Παπανδρέου Γιώργος, Χρηστίδης Παύλος

Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και μπαίνει μόνο ένας σταυρός προτίμησης. Όποιος ψηφοφόρος προσέλθει θα πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητα ή διαβατήριό του. Μπορεί να πάει να ψηφίσει σε όποιο εκλογικό τμήματα επιθυμεί και τον εξυπηρετεί.

Η ψηφοφορία γίνεται σε περίπου σε 840 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό.

Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά κέντρα μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Για να συμμετάσχει κάποιος στη ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλει κατ’ ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η προίκα του νέου κόμματος.

Τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμάζονται στα εκλογικά κέντρα

Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο Υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου καθώς και οι Εκπρόσωποι των Υποψηφίων, όσοι δηλαδή θα είναι συνεχώς εντός του Εκλογικού Τμήματος, έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου 6μήνου ή rapid test τελευταίου 48ωρου.

Επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ο έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών στους ανωτέρω θα γίνεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και ο ίδιος θα επιδεικνύει το δικό του στα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας-ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Υποχρεωτικά κατά την αναμονή τους εκτός του κέντρου θα κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των ψηφοφόρων εντός του εκλογικού τμήματος, έχει γίνει ισχυρή σύσταση σε όλους τους ψηφοφόρους να έχουν κατεβάσει, εκτυπώσει και συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής Μέλους ή Φίλου από την ιστοσελίδα (site) του Κινήματος Αλλαγής.

Πού ψήφισαν οι υποψήφιοι

Ο Ανδέας Λοβέρδος μετέβη στο εκλογικό κέντρο στο Πνευματικό Κέντρο της Μεταμόρφωσης, προκειμένου να ψηφίσει

Ο Παύλος Χρηστίδης μετέβη με τη σύζυγό του και την κόρη του στο εκλογικό κέντρο στην οδό Λιοσίων 22.

Στο δημοτικό γυμναστήριο στις Πατέλες, στο Ηράκλειο της Κρήτης ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στο παλαιό δημαρχείο Ταύρου στην Πειραιώς

Ο κ. Παπανδρέου συνόδευσε μάλιστα την κόρη του Μαργαρίτα, η οποία ψήφισε πρώτη.

Πότε θα βγουν τα πρώτα αποτελέσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, μια πρώτη εικόνα των εκλογών θα δοθεί περίπου στις 20:30, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένοται μετά τις 21:30 της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου.

Η συμμετοχή κρίνει το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το εύρος, την προσέλευση των ψηφοφόρων και τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έχει το εκλογικό σώμα που προσέλθει στις κάλπες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που όλες οι δημοσκοπήσεις κατέληγαν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα σχετικά με την προεκλογική επιρροή των τριών επικρατέστερων υποψηφίων (Παπανδρέου, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης)

Για παράδειγμα: Θα ψηφίσει ο «σκληρός» κομματικός μηχανισμός; Θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚογενείς, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, επειδή διαφώνησαν με τα μνημόνια και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, είτε στήριξαν ΝΔ για να φύγει ο Τσίπρας από την εξουσία, και σήμερα ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστερας; Θα πάνε στις κάλπες ψηφοφόροι άλλων κόμμάτων; Πόσοι νέοι, πόσοι ηλικιωμένοι, πόσες γυναίκες ή άντρες;

Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, ωστόσο σε εκείνο που συγκλίνουν όλες οι πλευρές είναι ότι η προσέλευση στις κάλπες θα ξεπεράσει τις 212 χιλιάδες πολιτών που ψήφισαν για την ανάδειξη προέδρου στις εσωκομματικές εκλογές του 2017.

Η συμμετοχή απασχολεί και τους υποψήφιους αρχηγούς, καθώς όσο μεγαλύτερη θα είναι τόσο μεγαλύτερο κύρος και νομιμοποίηση θα έχει ο νέος Πρόεδρος για να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και διακηρύξεις, ενώ κανείς δεν θα μιλήσει για «αποτέλεσμα μηχανισμών», ούτε θα σκεφτεί την αποχώρησή του την επόμενη μέρα.

Σκανδαλίδης: Περισσότεροι από 200 χιλιάδες στις κάλπες

Αυτή τη φορά θα έρθουν να ψηφίσουν πολλοί νέοι άνθρωποι στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – δεν φαντάζεστε πόσοι θα είναι. Ένα μεγάλο δυναμικό νεολαίας θα εμφανιστεί και θα το δείτε στην κάλπη» τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο» της ΕΡΤ, αναφερόμενος στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα για την εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προέβη στην εκτίμηση ότι αυτοί που θα πάνε σήμερα στις κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής θα είναι περισσότεροι από 200 χιλιάδες.

Προηγούμενο άρθροΣταϊκούρας για επιστρεπτέες: Υπάρχει πιθανότητα να δώσουμε παράταση για το 15%
Επόμενο άρθροΤα αποτελέσματα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ στο Νομό Καβάλας- Όλα τα εκλογικά τμήματα