Τηλεδιάσκεψη με θέμα τον νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση πραγματοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας με τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, καθώς και τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής με τους επικεφαλής των Γραμματειών του κυβερνώντος κόμματος.

Θεραπεύει πληγές

Η ψηφιακή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων διαβουλεύσεων που διεξάγονται με πρωτοβουλία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργου Στεργίου και έχουν ως αντικείμενο τη συζήτηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος.

Ο κ. Στεργίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το σχέδιο νόμου έρχεται να θεραπεύσει τις πληγές στην κυβερνησιμότητα των Περιφερειών και των Δήμων που άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν ως αποτέλεσμα την υπονόμευση του ουσιαστικού τους ρόλου».

Βασικοί άξονες

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης καταργείται ο «νόμος Σκουρλέτη», και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Δυνατότητα εκλογής από τον πρώτο γύρο των συνδυασμών με ποσοστό άνω του 43%, όριο εισόδου 3%, πενταετή θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών, εξορθολογισμό του αριθμού των μελών των συμβουλίων, τεχνική βοήθεια προς τους Δήμους για την καλύτερη αξιοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Αγκαλιάζεται από τις παρατάξεις

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι «υλοποιείται μια δέσμευση του πρωθυπουργού και το νομοθέτημα φαίνεται να αγκαλιάζεται στις βασικές του πτυχές από όλες τις παρατάξεις της Αυτοδιοίκησης».

Επίσης, προσέθεσε σχετικά με τη διαχείριση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, όπως του «Ιανού», ότι για πρώτη ίσως φορά το κράτος ήταν τόσο κοντά στον πολίτη και η διαδικασία που εφαρμόστηκε πρόκειται να συστηματοποιηθεί ώστε να έχουμε γρήγορη καταγραφή ζημιών, καλό συντονισμό και άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε τυχόν αντίστοιχες περιπτώσεις.

Προηγούμενο άρθροΔιπλός σεισμός στη Χαλκιδική
Επόμενο άρθροΞεκινούν οι προπονήσεις στη Football League: Όλα δείχνουν σέντρα!