«Απόβαση στο κέντρο» κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρείται «κεντρώος» από σχεδόν ένα στους 5 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας

Σχετικά άρθρα 04.05.2020, 13:07 01.04, 22:25 30.09.2020, 06:00
Όλο και περισσότερο απαισιόδοξοι δηλώνουν οι Έλληνες για το μέλλον έπειτα από την πανδημία του κοροναϊού, όπως αναφέρει η πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO που έλαβε χώρατην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Η έξαρση της επιδημίας του, σε συνδυασμό με τις επίσημες προβλέψεις για απόκτηση του «τείχους ανοσίας» στα μέσα του καλοκαιριού, οδηγεί το 50,1% να δηλώνει ότι αυτή τη χρονιά, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα από την προηγούμενη, ενώ το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι «θα πάνε καλύτερα» φτάνει το 32,9%. Παράλληλα, το άγχος και η ανασφάλεια καταγράφεται ως το πρωταχικό συναίσθημα των πολιτών στην συγκεκριμένη συγκυρία (46,2%), με τον θυμό να έπεται με 33%. Αισιοδοξία δηλώνει το 10,5% και η «βεντάλια των συναισθημάτων» ολοκληρώνεται με τον φόβο(8,2%).

Αντίστοιχα, το 38,5% θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερεύσει μέσα στο 2021, ενώ μόλις το 13,9% πιστεύει ότι θα καλυτερέψει – με την πλειοψήφία (46,7%) να εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση «θα παραμείνει ίδια».

Κυρίαρχος Μητσοτάκης – Έκπληξη η αποδοχή της Γεννηματά

Δύο μεγάλους «κερδισμένους» – τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά – βγάζει η δημοσκόπηση της GPO, μιας και εμφανίζουν σημαντική καταγραφή στον κεντρώο χώρο, στον οποίον κυριαρχούν οι μη σταθεροί ψηφοφόροι:είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 46% όσων δηλώνουν κεντρώοι ψηφίζουν σταθερά το ίδιο κόμμα από το 2015.

Ως έχουσα πιο κεντρώο προφίλ, η Φώφη Γεννηματά έχει τα μεγαλύτερα κέρδη για το κόμμα της καθώς ένα 12,4% των ψηφοφόρων δηλώνουν ως «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να το ψηφίσουν στο μέλλον. Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο που στην ερώτηση αυτή έχει μία άνοδο 4 μονάδων σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, με τη ΝΔ να χάνει 2 μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ 4 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, «απόβαση στο κέντρο» κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρείται «κεντρώος» από σχεδόν ένα στους 5 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και από έναν στους δέκα ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται «κεντροδεξιός» από το 55% των ψηφοφόρων της ΝΔ, όπως και από το 51,3% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Ακόμα και ένα ποσοστό 14,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί τον κ. Μητσοτάκη «κεντροδεξιό» ή «κεντρώο».

Έχει ενδιαφέρον ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που καταγράφεται στην συνείδηση των ψηφοφόρων είτε ως «αριστερός» (44%) είτε ως «κεντροαριστερός» (38,2%), η Φώφη Γεννηματά έχει ένα πιο πολυσυλλεκτικό ιδεολογικό προφίλ, που «απλώνεται από την κεντροδεξιά(20,5) στο Κέντρο (44,00) ως την κεντροαριστερά(21,5%).

Μάλιστα, αυτό έχει αντίκρυσμα και στην ερώτηση για το «ποιο από τα δύο κόμματα θα θέλατε να είναι ο ισχυρός πόλος σρτη χώρα απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη»: ο 49,1% απαντά «το ΚΙΝΑΛ και το 41,4 «ο ΣΥΡΙΖΑ». Φυσικά, το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ πριμδοτείται από τους ψηφοφόρους της ΝΔ , που το επιλέγουν σε ποσοστό 70,6%. Ωστόσο καταγράφεται και ένα ποσοστό 5,3% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγουν το ΚΙΝΑΛ, όπως και ένα ποσοστό 23,6% ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ισχυρό προοδευτικό πόλο».

Ακόμα, κα Γεννηματά κυριαρχεί καθαρά με 48,2% με 37,3% απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση ποιος εκφράζει περισσότερο τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ το ίδιο καταγράφεται και μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν «αριστερή στροφή» από το κόμμα τους και λιγότεροι από το 30% «στροφή στο Κέντρο» – μία εικόνα που αποτυπώνεται και στις εσωκομματικές διαμάχες των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αποδεικνύει και τις δυσκολίες της «διεύρυνσης» προς το κέντρο,την οποία ξεκίνησε μετά από την εκλογική του ήττα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίθετα, το κυρίαρχο αίτημα των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής είναι στροφή προς το Κέντρο (58,8%) , ενώ προς τα αριστερά κοιτάζει μόλις το 21,8%.

Δείτε την έρευνα της GPO:





























Προηγούμενο άρθροΛιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων
Επόμενο άρθροΠρόεδρος Αετού Οφρυνίου: Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι