Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επεξεργάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες κατά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν και ο ίδιος αποφεύγει κάθε τέτοια συζήτηση, η αλήθεια είναι ότι εσχάτως όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη διατυπώνουν την αναγκαιότητα ανανέωσης της λαϊκής εντολής αμέσως μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Μάλιστα, όπως λένε, βγαίνοντας από το τούνελ της πανδημίας και έχοντας μπροστά το στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης εκ των πραγμάτων εφοδιάζεται με ισχυρό πολιτικό αφήγημα.

Πέραν των κυβερνητικών στελεχών, βέβαιος για τον εκλογικό αιφνιδιασμό εμφανίζεται και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θεωρεί (πλέον) μεγάλη έκπληξη τη μη προσφυγή στις κάλπες. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ενδεχομένως να είναι και η τελευταία ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων. Ανεξάρτητα από τα όσα υποστηρίζει (και σε τι επενδύει) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον τα επιχειρήματα που προβάλλουν όσοι υπεραμύνονται του σεναρίου των πρόωρων εκλογών.

Oπως λένε, η υπεροχή της Ν.Δ. εκ των πραγμάτων είναι το βασικό κίνητρο που πρέπει να οδηγεί σε τέτοιες σκέψεις τον πρωθυπουργό. «Oταν προηγείσαι με σχεδόν διψήφια διαφορά, δεν περιμένεις να κλείσει η ψαλίδα για να λάβεις αποφάσεις», αναφέρουν έμπειρα πολιτικά στελέχη. Τα ίδια, μάλιστα, σημειώνουν ότι στις όποιες αναλύσεις θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και το πολιτικό DNA των Νεοδημοκρατών. Έχοντας «εθιστεί» στις μεγάλες δημοσκοπικές διαφορές, ενδεχόμενη (φυσιολογική) κάμψη των ποσοστών, σε συνδυασμό με την κόπωση, πιθανόν να δημιουργούσε κλίμα ηττοπάθειας στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Απεναντίας, προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, έπειτα από μια επιτυχημένη διαχείριση του εμβολιασμού, θα δημιουργούσε μια εντελώς διαφορετική δυναμική για τη Ν.Δ.

Το δεύτερο επιχείρημα που διατυπώνουν όσοι εισηγούνται πρόωρες εκλογές στον Μητσοτάκη είναι ότι η απλή αναλογική επιβάλλεται να «καεί» με το κυβερνών κόμμα να καταγράφει διψήφια διαφορά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ανέπτυσσε δυναμική το σενάριο του σχηματισμού συμμαχικών κυβερνήσεων, που ενδεχομένως να σχεδιάζουν (ήδη) κάποιοι που θέλουν αποδυναμωμένο τον σημερινό πρωθυπουργό. Το τρίτο επιχείρημα υπέρ της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες έχει να κάνει με τους σοβαρούς κραδασμούς που θα προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα μία εκλογική ήττα με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Εκεί, εκτός από το ενδεχόμενο της πολυδιάσπασης του χώρου της Κεντροαριστεράς, εκ των πραγμάτων θα ανέκυπτε και θέμα ηγεσίας στην Κουμουνδούρου. Γίνεται σαφές ότι τα ως άνω αναφερθέντα αποτελούν κίνητρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανασύρει στις αρχές του καλοκαιριού το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού, ανανεώνοντας τη θητεία της κυβέρνησής του και προχωρώντας ταυτόχρονα στην επανεκκίνηση (συνολικά) της χώρας.

Προηγούμενο άρθροΓεωργιάδης: Το Πάσχα πιθανόν να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους -Tι είπε για τα κομμωτήρια
Επόμενο άρθροΗ «Μασούτης» ανοίγει φτερά για «Μακεδονία» και «Ελ. Βενιζέλος»