Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται η πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Μια κρίσιμη μάζα εμβολίων για όσους πρέπει να εμβολιαστούν θα ξεκινήσουν εντός του Ιανουαρίου. Σύντομα ελπίζουμε να εμβολιάσουμε ένα ικανό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού» σημείωσε στο Mega, λέγοντας ότι θα έχουν προτεραιότητα οι υγειονομικοί και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν δυσκολίες στη μεταφορά του εμβολίου, αλλά και στο ζήτημα των σημείων εμβολιασμού.Έχουμε καταλήξει σε ένα μεγάλο αριθμό εμβολιαστικών κέντρων» είπε ενώ όπως ξεκαθάρισε ο εμβολιασμός θα είναι οικειοθελής.

«Θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για ανάγκη εμβολιασμού. Οικειοθελής ο εμβολιασμός. Να κατανοήσει ο πληθυσμός ότι δεν είναι ζήτημα ατομικής υγείας το εμβόλιο, αλλά συλλογικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Να πάμε στο εμβόλιο, όλα τα εμβόλια που είναι στο στάδιο προέγκρισης, έχουν υψηλό στάδιο αποτελεσματικότητας και δεν εμφανίζουν παρενέργειες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξ΄αυτού. Δεν υπάρχει γιατρός, νοσηλευτής η όποιος ασχολείται με διοίκηση νοσοκομείων, που να μην αντιλαμβάνεται τη σημασία του να εμβολιάζεται κάποιος» ανέφερε.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε το υπουργικό συμβούλιο αλλά και εν γένει το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα εμβολιαστεί από τους πρώτους.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα εμβολιαστεί από τους πρώτους. Το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστεί, όχι μόνο γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια του κράτους να διασφαλίζεται η υγεία όσων είναι σε κρίσιμες θέσεις, αλλά και για να δοθεί ένα υπόδειγμα προς του πολίτες».Ακόμα, ανέφερε, ότι οποιοσδήποτε εμβολιάζεται θα λαμβάνει βεβαίωση εμβολιασμού, τόσο για να αποφεύγονται οι διπλοεμβολιασμοί όσο και «για να μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα χωρίς να υφίσταται τη διαδικασία του τεστ» ανέφερε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μια ελληνική ομάδα επιστημόνων που έφτιαξαν έναν γρήγορο τέστ κορωνοϊού. «Πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παράγουμε και δικά μας τεστ. Αυτό θα δημιουργήσει μια δυνατότητα για να κάνουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό τεστ στον πληθυσμό».

«Πρώιμη η συζήτηση για lockdown»

Ο κ.Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι δεν είναι «επίκαιρη» η συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο εάν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία. Το κρίσιμο είναι να διαχειριστούμε την κρίση» ανέφερε. Χαρακτήρισε «πρώιμη» τη συζήτηση για άρση του lockdown στις 7 η 14 Δεκεμβρίου, αλλά και για την επαναλειτουργία της εστίασης ή την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια.

«Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού. Υπάρχουν σχέδια (για την επαναλειτουργία) με γεωγραφική κατανομή. “Αν θα ανοίξει και που, ποιο μέρος της αγοράς”. Το δεύτερο σχέδιο είναι με ποια σειρά θα ανοίξουν. Ημερομηνίες όμως δεν έχουν υπάρξει».

Όπως πρόσθεσε, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μια υγειονομική περιφέρεια σε όλη την επικράτεια σε ότι αφορά στους περιορισμούς. «Αν υπάρξουν διαφορετικά δεδομένα, θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή των μέτρων, ανάλογα με το ιικό φορτίο κάθε περιοχής».

Κατά την προσωπική άποψη του υπουργού «πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία» γιατί είναι «ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον. Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και νηπιαγωγεία δεν μεταδίδουν με ταχείς ρυθμούς. Όμως υπάρχει μια κινητικότητα πέριξ του σχολείου».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε την τηλεκπαίδευση ως «παρακαταθήκη» για το μέλλον των μαθητών.

Μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία είπε ότι «είναι ολιστικό, θα καταλαμβάνει όλα τα υπουργεία, θα αφορά τη προσβασιμότητα και τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, τις ψηφιακές τους δυνατότητες και 30 πολύ συγκεκριμένες δράσεις».

Προηγούμενο άρθροΠέτσας για lockdown: Χωρίς νυχτερινή διασκέδαση και όρθιους – Τι θα γίνει με τα εστιατόρια και την εστίαση
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκαν στο Δήμο Νέστου τα rapid test στους δημότες- Αύριο συνεχίζονται στον Κεχρόκαμπο