Τέλος μετά από τέσσερα χρόνια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πάνος Καμμένος και ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης εγώ, η Κόλλια και ο Κατσίκης, είπε ο Πάνος Καμμένος. Στηρίζει την κυβέρνηση η Χρυσοβελώνη, φεύγει ο Μαυραγάνης.

Αλέξης Τσίπρας – Πάνος Καμμένος η… τελευταία πράξη. Οι δυο κυβερνητικοί εταίροι συναντήθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφάσισαν ότι έφτασε πια η ώρα να τραβήξουν δρόμους χωριστούς!

Μετά την πολυαναμενόμενη και συνάμα κρίσιμη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα (13.01.2019) το πρωί, ο Πάνος Καμμένος… άνοιξε τα χαρτιά του σε συνέντευξη Τύπου και έκλεισε την… πόρτα στην κυβέρνηση.

Αύριο συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων και η πρόταση θα είναι η συζήτηση θα είναι διήμερη και η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να γίνει το βράδυ της Τετάρτης.
Στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας θα συνεδριάσει εκτάκτως η Διάσκεψη των Προέδρων. Η πρόταση της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής θα είναι η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης να είναι διήμερη: να ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης και θα γίνει η ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να εξαντληθεί το τριήμερο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, αφού μόλις πριν από μερικές μέρες, στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ουσιαστικά η Βουλή επιβεβαίωσε τη στήριξή της στην κυβέρνηση.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και δεν χωρούν παρερμηνείες για το πότε, το πως και με ποιο αποτέλεσμα μια κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας προκειμένου να μην ανακοπεί ο βίος της, πότε δεν έχει τη δεδηλωμένη, πότε χάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Το άρθρο 84 του Συντάγματος “Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης” διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της μπορεί να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας, η οποία αποτελεί το πιο ισχυρό μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου στη διάθεση της αντιπολίτευσης. Τίθεται, ωστόσο, ένας χρονικός περιορισμός στη θεσμική δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ασκήσει το έσχατο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, την πρόταση δυσπιστίας. Με τον τρόπο αυτό ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να αποτρέψει κατάχρηση της πρότασης δυσπιστίας που θα παρακωλύει το κυβερνητικό έργο. Γι΄αυτό προβλέπεται ότι πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε μια προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας. Ως προς τη διαδικασία, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. Αν όμως μια πρόταση δυσπιστίας στηρίζεται από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τότε κατ΄εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί και πριν την πάροδο εξαμήνου, αφού σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται σίγουρο ότι θα ευδοκιμήσει.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η τελευταία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση “ανοχής”.

Αντίθετα, για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον 151 βουλευτές να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα επιδιώκει την κυβερνητική σταθερότητα, γι΄αυτό προβλέπει διαφορετικές πλειοψηφίες που επιτρέπουν την επιβίωση μιας κυβέρνησης, έστω και με την ανοχή κάποιων βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ονομαστική.

Προηγούμενο άρθροΟι υποψήφιοι από την περιοχή της ΔΕ Φιλίππων που ανακοίνωσε σήμερα ο Βαγγέλης Παππάς-μαζί του ο Θέμης Καλπακίδης
Επόμενο άρθροΒασιλόπιτα έκοψε το Επιμελητήριο Καβάλας με «θερμό» επεισόδιο μεταξύ Βουλευτών-video