eggrafo2

Η ηλεκτρονική φόρμα για αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά άνοιξε – Οι συνταξιούχοι πρέπει όμως να προσέξουν μια μεγάλη παγίδα που στήθηκε – Δείτε πως θα υποβάλετε την αίτηση ηλεκτρονικά και τι πρέπει να συμπληρώσετε – Το κλειδί στην αίτηση για να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι τα χρήματα ως το τελευταίο ευρώ
Το ζήτημα με τα αναδρομικά αφορά 2.600.000 συνταξιούχους. Ο ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική αίτηση, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη παγίδα την οποία πρέπει να προσέξουν για να μπορέσουν να την αποφύγουν οι συνταξιούχοι.
Η παγίδα και τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι
Στην ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει πουθενά η δυνατότητα για διεκδίκηση αναδρομικών και δώρων. Στην αίτηση υπάρχει μόνο αναφορά σε μη εφαρμογή των μειώσεων.
Έτσι οι συνταξιούχοι για να πάρουν όλα τα χρήματα από το 2013 και μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν χειρόγραφα στο τελευταίο σημείο (σημείο Β) της αίτησης ότι εκτός από τη διακοπή των μειώσεων επιθυμούν και την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν ως σήμερα από το 2013 και παράλληλα ότι επιθυμούν ο ΕΦΚΑ να τους δώσει αναλυτικά σε κατάσταση όσα τους κόπηκαν από μειώσεις και δώρα στο παραπάνω διάστημα. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουν τους νόμους βάσει των οποίων έγιναν οι περικοπές και έχουν κριθεί παράνομοι (νόμοι 4051 και 4093 του 2012, αλλά και να γράψουν με σαφήνεια ότι επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματός τους λόγω ελλιπούς απάντησης από το Ταμείο.

Πως θα συμπληρώνεται η αίτηση
Οι συνταξιούχοι θα πρέπει μέσω της ιστοσελίδας efka.gov.gr να μπουν στον ΕΦΚΑ και εκεί να αναζητήσουν το πεδίο “συνταξιούχοι”. Ύστερα την επιλογή “ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς συνταξιούχους”.
Εκεί θα βρουν την “αίτηση για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.
Αφού γίνει και αυτή η επιλογή οι συνταξιούχοι μεταφέρονται σε εφαρμογή του TAXIS όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς που έχουν και για τη φορολογική τους δήλωση.
Θα πρέπι να συμπληρωθεί μετά το ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ και στη συνέχεια κάθε συνταξιούχος θα πρέπει να “τσεκάρει” τα στοιχεία που είναι αυτόματα καταχωρημένα ( ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, τηλέφωνο, διεύθυνση κλπ).
Οι συνταξιούχοι θα δουν στην αίτηση προσυμπληρωμένο το σημείο Α.
Είναι η αίτηση όπου αναφέρεται ότι δεν επιθυμούν να εφαρμοστούν οι μειώσεις.
Αμέσως μετά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν την περιφερειακή υπηρεσία ΕΦΚΑ απ’ όπου παίρνουν τη σύνταξή τους.
Όσοι είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα πρέπει να συμπληρώσουν το υποκατάστημα της περιοχής τους.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι συνταξιούχοι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών, ΝΑΤ και Δημοσίου.
Όσοι ανήκουν σε ταμεία μη μισθωτών θα πρέπει να επιλέξουν την ανάλογη ενότητα.
Προσοχή!
Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρωθεί το σημείο Β όπως προαναφέρθηκε.
Επιμέλεια: Π. Θεοδώρου

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση βουλευτών – Δημάρχου με την Κ. Παπανάτσιου
Επόμενο άρθροΣτο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης