Σχετικά με τις γονικές παροχές, οι επιβαρύνσεις με φόρους υπέρ του Δημοσίου για αντικειμενικές αξίες μέχρι 150.000 – 400.000 ευρώ είναι μηδαμινές έως ελάχιστες τώρα και θα είναι και μετά τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, εφόσον βεβαίως οι αντικειμενικές δεν αυξηθούν υπέρμετρα. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι επιβαρύνσεις, όμως, με τέλη λόγω μεταγραφής συμβολαίων θα είναι αυξημένες για όσους υπογράψουν τα συμβόλαια μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις των γονικών παροχών τα τέλη αυτά υπολογίζονται με συντελεστή 0,775% επί της αντικειμενικής αξίας, εφόσον η μεταγραφή γίνεται σε υποθηκοφυλακείο και με συντελεστή 0,8% ή 0,9% επί της αντικειμενικής αξίας, εάν η μεταγραφή γίνεται σε ένα από τα νέα Κτηματολογικά Γραφεία. Και στην περίπτωση αυτή, οι συγκεκριμένες επιβαρύνσεις, επειδή είναι αναλογικές, θα αυξηθούν ακριβώς όσο θα αυξηθούν και οι αντικειμενικές αξίες.

Εκτιμώντας ότι οι επικείμενες αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μετά τον Μάιο, θα εκτινάξουν στα ύψη τις αντικειμενικές τιμές, που είναι οι βάσεις για τον καθορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, χιλιάδες φορολογούμενοι θεωρούν βέβαιο ότι από το καλοκαίρι θα επέλθουν σημαντικές αυξήσεις φόρων και τελών στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Για τον λόγο αυτό σπεύδουν ήδη να ολοκληρώσουν διαδικασίες σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων για αγορές ή γονικές παροχές ακινήτων, ώστε οι αναλογούντες φόροι και τα τέλη μεταγραφής συμβολαίων να υπολογιστούν και να βεβαιωθούν με βάση τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές τιμές και να αποφευχθούν επιπλέον επιβαρύνσεις που θα προκύψουν μετά τις αναπροσαρμογές των συγκεκριμένων τιμών.

Τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την πορεία των φορολογικών εσόδων αποτυπώνουν μια θεαματική αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εξέλιξη ενδεικτική της σημαντικής αύξησης των μεταβιβάσεων ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις οικοδομών αυξήθηκαν κατά 53,6% τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά 56,8% τον Οκτώβριο του 2019 και κατά 54,8% τον Νοέμβριο του 2019, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι βασικός στόχος των αλλαγών που σχεδιάζει στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών είναι οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων να αποτυπώνουν με όσο δυνατό μεγαλύτερη προσέγγιση τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς. Επιπλέον, έχει εξαγγείλει ότι θα επεκτείνει το νέο αναμορφωμένο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι ενταγμένες σε σχέδια πόλεων.

Το σχέδιο

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, βάσει του σχεδιασμού που ήδη καταρτίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το εγχείρημα της αναμόρφωσης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους δράσεις:

α) Εκσυγχρονισμό του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών.

β) Τυποποίηση, με βάση τα ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα, της διαδικασίας εκτιμήσεων από τους ιδιώτες εκτιμητές.

γ) Προώθηση της ψηφιοποίησης της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, ώστε να αυτοματοποιηθεί η εν λόγω διαδικασία κατά τα επόμενα χρόνια.

δ) Επέκταση του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών ακινήτων σε όλες τις περιοχές εντός σχεδίων πόλεων για να μην υπάρχουν κενά. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 7.000 περιοχές, σε όλη τη χώρα, παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος, με αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

ε) Δικαιότερη αντιμετώπιση των ακινήτων που βρίσκονται, σε όλη την επικράτεια, εκτός σχεδίου.

στ) Προώθηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών αλλαγών και διατάξεων, ώστε να καταστεί το περιβάλλον της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας οικονομικά πιο αποτελεσματικό και, κυρίως, κοινωνικά πιο δίκαιο.

Πηγή:enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΕπίτιμο μέλος των Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Καβάλας ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος
Επόμενο άρθροΒρούτσης: Τα επτά σημεία-“κλειδιά” του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου