Με την κίνηση του να εκλέξει Γραμματέα του κόμματος τη Ράνια Σβίγκου -η οποία προέρχεται από την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – ο Αλέξης Τσίπρας ανακάτεψε την τράπουλα στο κόμμα του διαμηνύοντας προς όλες τις πλευρές ότι μόνο αυτός κάνει κουμάντο στο κόμμα.

Τα μηνύματα που ήθελε να στείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σαφή και όλα είχαν να κάνουν με την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος στην εσωστρέφεια, τέλος στις ίντριγκες και στην κακοπροαίρετη κριτική, όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την επόμενη μέρα του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ όλοι προσδοκούσαν ότι η μέρα θα κυλούσε χωρίς εντάσεις η υποψηφιότητα της Ράνιας Σβίγκου ( εξελέγη Γραμματέας με ποσοστό 76,5% ) η οποία ανήκει στην «Ομπρέλα -53» έφερε αναταραχή και αμηχανία σε όλα τα στρατόπεδα.

Στους προεδρικούς γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ένα πρόσωπο από τους «53» για να παραδώσει το κόμμα και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους γιατί με τον τρόπο του τους καθιστά συνυπεύθυνους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως από στελέχη της Κουμουνδούρου οι 70 λευκές ψήφοι αποδίδονται στα στελέχη της «Ομπρέλας» τα οποία θεώρησαν ότι εγκλωβίστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν τους είχε ενημερώσει ότι θα πρότεινε για την θέση του Γραμματέα ένα δικό τους στέλεχος. Ο Θοδωρής Δρίτσας μάλιστα εμφανίστηκε να ασκεί κριτική μιλώντας για…αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση.

Η έκπληξη ωστόσο ήρθε και από την προεδρική πλευρά- πολλά στελέχη διαφώνησαν με την πρόταση Τσίπρα αλλά τελικά υπάκουσαν, εκτός από τον Παύλο Πολάκη. Ο βουλευτής Χανίων επέκρινε την επιλογή Τσίπρα καθώς όπως είπε στο παρελθόν η Ράνια Σβίγκου ήταν κατά της διεύρυνσης του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με αυστηρό τρόπο καταρχάς στον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι «δεν είσαι εσύ ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 μελών», αλλά «τα εκπροσωπούν ο καθένας και καθεμία από μας». Και συμπλήρωσε με νόημα «Ο εκφραστής των απόψεων και των προτάσεών μου είμαι μόνο εγώ».

Στρεφόμενος και προς τον Θοδωρή Δρίτσα ανέφερε με έμφαση «εγώ έκανα μια προφανώς συνθετική πρόταση και σήμερα αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω πρόσωπα θλιμμένα».

Προφανώς η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει πολλές ερμηνείες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι με αυτή την επιλογή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε τα στόματα των «53» που του έκαναν κριτική λέγοντας ότι το κόμμα Πασοκοποιέιτε. Βάζοντας ένα στέλεχος της «Ομπρέλας – 53» στην θέση του γραμματέα δείχνει ότι παρά την αποδυνάμωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην ΚΕ ο πρόεδρος τους θέλει στο παιχνίδι και τους βάζει να διαχειριστούν το κόμμα» λένε στελέχη του κόμματος. Επισημαίνουν παράλληλα ότι με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί το αριστερό προφίλ του κόμματος του.

Άλλοι πάλι λένε ότι η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου η οποία ανήκει μεν στην «Ομπρέλα» αλλά είναι μετριοπαθής δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε εκ του ασφαλούς δίνοντας το κόμμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά σε ένα στέλεχος που ποτέ δεν θα του δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο και το παρασκήνιο της πρότασης του Αλέξης Τσίπρα για την Πολιτική Γραμματεία σε ότι αφορά τα στελέχη που πρότεινε από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Την περασμένη Παρασκευή τα στελέχη της Ομπρέλας παρέδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα μια πρόταση με τα ονόματα στελέχη 12 στελεχών τους από τα οποία έλειπε ο Νίκος Φίλης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους απάντησε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει καθώς το ποσοστό τους φτάνει το 22% μέσα στην ΚΕ και άρα η εκπροσώπηση τους πρέπει να είναι μικρότερη.

Τα στελέχη της Ομπρέλας αποφάσισαν να αποσύρουν από την πρόταση τον Νίκο Βούτση και τον Θοδωρή Δρίτσα επιστρέφοντας την λίστα με 10 μέλη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβγαλε μόνος του αλλά δύο μέλη και στην συνέχεια έδωσε τον κατάλογο με τα οκτώ ονόματα γνωρίζοντας ότι η Ομπρέλα θα καταθέσει και δική της πρόταση μέσα στην οποία θα είχε και τον Νίκο Φίλη, όπως και τελικά έγινε.

Μετά την ανακοίνωση της πρότασης του προέδρου ο οποίος πρότεινε 38 πρόσωπα για το όργανο της Πολιτικής Γραμματείας, στο οποίο επιπρόσθετα συμμετέχουν ex officio o πρόεδρος και οι δύο Γραμματείς ( άρα συνολικά είναι 41 μέλη ) ο Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσε 4 υποψηφιότητες από την πλευρά της Ομπρέλας και συγκεκριμένα τους Νίκο Φίλη, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Αννέτα Καββαδία και Πάνο Λάμπρου.

Τελικά από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα βγήκαν εκτός ο Στέφανος Τζουμάκας , η Σοφία Πανδή και ο Πέτρος Καλκανδής και την θέση τους πήραν ο Νίκος Φίλης , η Αννέτα Καβαδιά και ο Πάνος Λάμπρου.

Πρώτη σε σταυρούς βγήκε η Όλγα Γεροβασίλη, δεύτερος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Τρίτη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Προηγούμενο άρθρο«Φρένο» στη ρήτρα αναπροσαρμογής – Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΣυνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία: Η Ρόδος, η Χίος, η Σάμος και η Λέσβος πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν