Τι αλλάζει στη διαχείριση του προσφυγικού – Οι διαφορές της πολιτικής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αποσυμφόρηση της Μόριας μέσα στους επόμενους δυο μήνες θέλει η κυβέρνηση. Έφτασαν ήδη στον Πειραιά οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. 10.000 επιστροφές έως το 2020 θέλει η κυβέρνηση. Θα στέλνονται σε “ασφαλείς χώρες”, ανάμεσά τους η Τουρκία. Τι αλλάζει στη χορήγηση ασύλου. Έρχονται κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα.

Μια διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Πολιτική, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι πιο αυστηρή και καταδεικνύει πως το πρόβλημα δεν είναι εν τέλει προσφυγικό, αλλά μεταναστευτικό, αφού, όπως ακούστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η συντριπτική πλειονότητα όσων έρχονται στην Ελλάδα είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες που αιτούνται και δικαιούνται ασύλου.

Έτσι, οι δύο βασικοί άξονες είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου για την αίτηση και χορήγηση ασύλου και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών το αργότερο εντός τριμήνου, από τη μία πλευρά. Κι από την άλλη, η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου με τη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων που αιτούνται ασύλου στην ενδοχώρα.

Ένας φιλόδοξος στόχος, επίσης, είναι αυτός των 10.000 επιστροφών έως το τέλος του 2020, καθώς από το 2015 έως σήμερα έχουν γίνει μόλις 1.806. Ο στόχος αυτός αναμένεται να επιτευχθεί με την κατάρτιση της λίστας «ασφαλών χωρών», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Μία από τις «ασφαλείς χώρες», σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η Τουρκία, καθώς αυτό ακριβώς προβλέπει για τις επιστροφές και η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα και οι επιστροφές σε αυτήν θεωρούνται και από τους Ευρωπαίους το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Οι διαφορές ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Κύκλοι της ΝΔ εντοπίζουν τις διαφορές της πολιτικής τους σε σχέση με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον, η πολιτική της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην αποτροπή και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, με την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στο Αιγαίο και τον Έβρο. Δεύτερον, η κυβέρνηση προχωρεί στη διεθνοποίηση του ζητήματος, με συντονισμένες προσπάθειες που ξεκίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Και τρίτον, η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών στην Τουρκία.

Επίσης, όπως λένε, η κυβέρνηση σχεδιάζει κι εφαρμόζει πολιτικές που απαντούν σε κομβικά ζητούμενα: πρώτον, τι πρέπει να γίνει, ούτως ώστε να μην έρχονται μετανάστες και δεύτερον, πώς αντιδρούν οι Αρχές όταν έρθουν στην Ελλάδα.

Εκτός… συνόρων

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, ανέφεραν ότι έχουν ήδη ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα και δρομολογούνται περαιτέρω ενέργειες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δίνεται από την κυβέρνηση τόσο στην επίσκεψη Κουμουτσάκου στην Άγκυρα τις επόμενες μέρες όσο και της άφιξης των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας στην Αθήνα, στα τέλη της εβδομάδας και μάλιστα με μια ενδιάμεση στάση τους επίσης στην τουρκική πρωτεύουσα. Ούτως ή άλλως, παρά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη εβδομάδα και τη συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού, η Αθήνα παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική ως προς τη στάση των γειτόνων στο ζήτημα.

Ως προς τη διεθνοποίηση του ζητήματος, την ερχόμενη εβδομάδα Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία θα παρουσιάσουν κοινή πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Επίσης, η κυβέρνηση ετοιμάζει πρωτοβουλία για τη συμπερίληψη του ζητήματος στην ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα και κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη. Δηλαδή, και στην ομιλία του ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο έθεσε προ των ευθυνών του.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν ενστάσεις ως προς τη μερική διατήρηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης των αιτήσεων για παροχή ασύλου, καθώς προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ήταν η κατάργησή του, χάριν της επίσπευσης των διαδικασιών. Επίσης, υπήρξαν ανησυχίες κατά πόσον θα προχωρήσουν οι επιστροφές και το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, ενώ συζήτηση έγινε και για τα κέντρα κλειστού τύπου που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα.

Πηγή:newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΜε 4άρι ξεκίνησε ο ΑΟΚ
Επόμενο άρθροΚαρδιακή προσβολή: Ένα σύμπτωμα-κλειδί που ΔΕΝ είναι ο πόνος στο στήθος