Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται σήμερα και τυπικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς η συναίνεση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αναμένεται να της δώσει την πλειοψηφία των 200+ βουλευτών που απαιτείται και να εκλεγεί έτσι από την πρώτη ψηφοφορία, κλείνοντας με διαδικασίες-εξπρές και νωρίτερα από το προβλεπόμενο κι αναμενόμενο αυτή τη θεσμική εκκρεμότητα.

Αν και δεν πρόκειται να καταρρίψει το ρεκόρ των 279 ψήφων του Κάρολου Παπούλια το 2005, η επίδοση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι εξαιρετικά υψηλή κι απολύτως συμβολική, καθώς «ναι» αναμένεται να πουν τουλάχιστον 264 βουλευτές – εάν ληφθεί υπόψη, δηλαδή, ότι απών θα είναι, όπως έχει εξηγήσει, ο Αντώνης Σαμαράς και λόγω της περιπέτειας με την υγεία του, ο Τρύφων Αλεξιάδης. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη επίδοση, καθώς ο Κωστής Στεφανόπουλος εξελέγη με 269 ψήφους το 2000 και ο Προκόπης Παυλόπουλος με 233 ψήφους το 2015.

Click4more Έφτιαξαν fake λογαριασμό στο twitter με το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία πλέον των 5/6 της Βουλής στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου είναι μια θετική εξέλιξη που πιστώνεται πολιτικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή του. Πρόκειται δε για την τρίτη φορά κατά την οποία μέσα στους έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ επιτυγχάνεται ανάλογη διακομματική συναίνεση: την πρώτη ήταν με την εκλογή του Κώστα Τασούλα στην προεδρία της Βουλής με 283 ψήφους και η δεύτερη με το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στον οποίο είπαν «ναι» 288 βουλευτές.

Εκλογή Σακελλαροπούλου χωρίς… διαρροές και εκπλήξεις

Διαρροές θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπάρξουν, αν και δεν αποκλείεται κάποιοι βουλευτές να είναι απόντες για… διπλωματικούς λόγους. Αντίστοιχα, πιθανότατα δεν θα υπάρξει κάποια έκπληξη και να ψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου βουλευτές από την Ελληνική Λύση, το ΜέΡΑ 25 και βέβαια το ΚΚΕ, καθώς και τα τρία κόμματα έχουν δηλώσει πως καθένα για διαφορετικούς λόγους δεν θα στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ήτοι την πρώτη γυναίκα ΠτΔ.

Click4more Έτσι κλείδωσε το “ναι” του ΣΥΡΙΖΑ για τη Σακελλαροπούλου

Διαδικαστικά, μάλιστα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει έτερος προτεινόμενος, οι βουλευτές που διαφωνούν με την επιλογή της θα δηλώσουν «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Έτσι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής θα την επισκεφθεί συμβολικά στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα και την εκλογή της ως νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Καθήκοντα, ωστόσο, θ’ αναλάβει η κυρία Σακελλαροπούλου στις 14 Μαρτίου, καθώς η θητεία του κ. Παυλόπουλου λήγει μία μέρα νωρίτερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του newsit.gr, ο ΠτΔ εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί νωρίτερα και θα εξαντλήσει τη συνταγματική του θητεία. Όπερ σημαίνει πως θα παραδώσει καθήκοντα στην κυρία Σακελλαροπούλου στις 14 Μαρτίου.

Πηγή:newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΟι Καππαδόκες γιορτάζουν τον Άγιο Γρηγόριο στη Νέα Καρβάλη Καβάλας
Επόμενο άρθροΣτη Νικήσιανη τα παιδιά σώζουν ζωές