Η παρουσίαση του σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός, Στέλιος Πέτσας αναμένεται να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, με ρυθμίσεις που καταργούν το σύστημα της απλή αναλογική και εισάγουν άλλες καινοτομίες στο εκλογικό σύστημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, η ηγεσία του ΥΠΕΣ θα παρουσιάσει το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος Εκλογικός Νόμος:

Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εσωτερικών η κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής προσβλέπει στην αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών της χώρας, υλοποιώντας μια βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Μάκης Βορίδης έχει αναπτύξει τους βασικούς άξονες του νέου εκλογικού συστήματος για τους ΟΤΑ, ενώ μετά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου στο υπουργικό συμβούλιο θα ακολουθήσει διάλογος με τα θεσμικά όργανα την Αυτοδιοίκησης – την ΕΝΠΕ και τη ΚΕΔΕ.

Εν ολίγοις, το νέο εκλογικό νομοσχέδιο προβλέπει πέρα από την κατάργηση της απλής αναλογικής, την κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο.

Επιπροσθέτως, προβλέπει την εκλογή από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με ποσοστό 43%, τη θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου, ενώ εξετάζεται η μείωση του αριθμού δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Παράλληλα, για τους δημοτικούς συνδυασμούς που θα λαμβάνουν εκλογικό ποσοστό άνω του 60% την πρώτη Κυριακή θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού:

Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών: α) Διενέργεια Γενικών Απογραφών 2021, β) Επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, γ) Κρατική αρωγή, δ) Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ε) Προσχώρηση στις τακτικές διαδικασίες του IMF
Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αναμόρφωση του πλαισίου παραγωγής και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης
Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα και τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς
Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εκπαίδευση και κατάρτιση των υποψηφίων οδηγών
Παρουσίαση από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: α) Διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA, β) Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, γ) Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, δ) Λέσχες φιλάθλων, ε) Άλλες διατάξεις
Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σχετικά με την επιλογή Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Προηγούμενο άρθροΟμόφωνα αθώος ο Βαγγέλης Μαρινάκης
Επόμενο άρθροΣχολικός μαραθώνιος ανακύκλωσης απο τον Δήμο Καβάλας και την Followgreen