Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη στρατηγική παρουσία τους στην Ελλάδα

Τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού επιβεβαιώνει και ενισχύει η νέα πενταετής συμφωνία που υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Αυτό επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας έμφαση στη χρονική περίοδο που υπεγράφη η συμφωνία, περίοδο ανακατατάξεων στη διεθνή σκακιέρα και αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη στρατηγική παρουσία τους στην Ελλάδα και μάλιστα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, στην Κρήτη, στη Θεσσαλία και στον Έβρο, να αναπτύξουν τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι ΗΑΠ δεν τηρούν την ίδια στάση απέναντι στην Τουρκία, γεγονός που αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας έναντι της γείτονος. Μάλιστα, στέκονται στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης που υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου

Τι αναφέρει η Συμφωνία

Οι αλλαγές στο άρθρο ΙΙ της MDCA, εντάσσουν νέες τοποθεσίες στη συμφωνία και πιο συγκεκριμένα, το Στρατόπεδο «Γεωργούλα» στον Βόλο, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, το Στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη και τη Ναυτική Βάση της Σούδας η οποία αναβαθμίζεται και επεκτείνεται με νέες εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, επιτρέπεται η χρήση των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ η επιλογή τοποθεσιών όπως το Στρατόπεδο της Αλεξανδρούπολης, μετά τα γεγονότα του Έβρου, αλλά και η Κρήτη, με την Άγκυρα να εμμένει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καταδεικνύουν την πρόθεση της Ουάσινγκτον να διατηρεί ισχυρό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα.

Μάλιστα, στη συμφωνία προβλέπεται η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε οποιοδήποτε ελληνικό νησί, επιβεβαιώνοντας την de facto άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αλλά και τη δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους, ενώ η Ουάσιγκτον διατηρεί τη δυνατότητα επέκτασης και σε νέες εγκαταστάσεις όταν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Άλλωστε, η ανανέωση είναι για πρώτη φορά πενταετής και μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ εκτός αν μια από τις δύο πλευρές ζητήσει γραπτώς τον τερματισμό της.

Μητσοτάκης: Επιτυχία της Ελλάδας

«Πρόκειται για επιτυχία της χώρας», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δήλωση του λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, «πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε.

«Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της», είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι θωρακίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα, ενισχύεται η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και οι διατλαντικοί δεσμοί.

Δένδιας: Δημιουργεί ασπίδα προστασίας

«Μια συμφωνία που κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα και θεωρούμε ότι δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας της χώρας μας. Επίσης, δημιουργεί ένα κέλυφος κατά το οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, στην βελτίωση όχι μόνο των αμυντικών εγκαταστάσεων της χώρας αλλά και μέσα σε ένα ευρύτερο και γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας που δημιουργείται και βελτιώνεται» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι «αυτή η συμφωνία, όπως και η προηγούμενη που είχε υπογραφεί με τη Γαλλία, δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. Αντίθετα, δημιουργεί έναν άξονα σταθερότητας και βελτίωσης της ζωής των κοινωνιών της περιοχής μας». Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι σημαίνει η υπογραφή των δύο συμφωνιών για την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας απάντησε «είμαι βέβαιος ότι θα το χαιρετήσουν με μεγάλη χαρά».

Προηγούμενο άρθροEλληνοαμερικανική συμφωνία: “Oι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα χρησιμοποιούν το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη”
Επόμενο άρθροΡΑΕ: Έτσι θα είναι οι νέοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος