Έρχεται σε δεύτερο χρόνο μεγάλος ανασχηματισμός – Το σκεπτικό των αποφάσεων

Ως εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζονται οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση «η εμπειρία των τελευταίων κρίσεων (πανδημία, φωτιές κλπ) υπέδειξαν το μετασχηματισμό του μηχανισμού στο Μαξίμου, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν αυτές οι κρίσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εσωτερική αναδιάταξη των δυνάμεων στο Μαξίμου που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη δήλωση της Δευτέρας (λέγοντας «όλες τις κρίσεις τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά»), στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγές σε δύο φάσεις. Αυτή την ώρα έγινε μία αναδιάταξη προσώπων ενώ ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικά όλες οι αλλαγές

Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος (Άκης) Σκέρτσος αναλαμβάνει Υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες.
Ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.
Ο έως σήμερα Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Στη θέση της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου παραμένει η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.
Ο έως σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του κυρίου Ιωάννη Οικονόμου.
Ο έως σήμερα Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του κυρίου Γεώργιου Στύλιου.
Δύο Υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος: Ο Άκης Σκέρτσος αναβαθμίζεται σε υπουργό από τον πρωθυπουργό, σε ένδειξη αναγνώρισης της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει μέχρι σήμερα και του πόσο αποτελεσματικός είναι.

Δύο Υφυπουργοί Επικρατείας, Γιάννης Οικονόμου και Χρήστος Τριαντόπουλος: Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και είναι ο άνθρωπος που έτρεξε με αποτελεσματικότητα και επιτυχία το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Ιανό. Ουσιαστικά μπαίνει κάτω από τον Άκη Σκέρτσο και θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής. “Οι πολίτες, ειδικά στις καταστροφές, δεν κρίνουν από τις εξαγγελίες, αλλά από το αποτέλεσμα”, σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιάννης Οικονόμου, ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του υφυπουργού για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Είναι σαρξ εκ σαρκός της ΝΔ. Πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, και Γραμματέας της ΔΑΠ, έχει αφήσει την σφραγίδα του στη γαλάζια νεολαία. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι σήμερα και με τεχνοκρατικό προφίλ και βουλευτής επαρχίας (Φθιώτιδας). “Είναι ένας νέος άνθρωπος που θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκπροσωπεί το όλον κόμμα, καθώς είχε συνεργαστεί στενά τόσο με τον Κώστα Καραμανλή, όσο και με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ήταν υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης”, αναφέρουν από τη ΝΔ. Με ευρύ πεδίο γνώσεων, έχει τελειώσει Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και έχει Μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία.

Σημειώνεται ότι η μέχρι σήμερα εκτελούσα χρέη Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, παραμένει αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος. Η Αριστοτελία Πελώνη, μη κομματικό πρόσωπο, δεν είχε οριστεί επίσημα εκπρόσωπος και κλήθηκε μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη να διαχειριστεί εκτελώντας χρέη εκπροσώπου ένα δύσκολο εξάμηνο με απανωτές κρίσεις.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος μετακομίζει ως… πληροφορικάριος στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Είναι ένα υπουργείο στο οποίο η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος. Η ψηφιακή επανάσταση τα τελευταία 2 χρόνια έχει βοηθήσει τη χώρα να κάνει άλματα.

Ο Γιώργος Στύλιος αφού ολοκλήρωσε τη δουλειά του στο Κτηματολόγιο, μετακομίζει από το Ψηφιακής Πολιτικής, στο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένα αντικείμενο που επίσης το ξέρει καλά. Δηλαδή ο κ. Λιβάνιος πάει στη θέση του κ. Στύλιου και ο κ. Στύλιος στη θέση του κ. Οικονόμου.

Όπως έγινε γνωστό από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώπιον της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα στη 1 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο θα ορκισθούν οι νεοι υπουργοί.

Προηγούμενο άρθροΣε “τελική ευθεία” η ολοκλήρωση του έργου της λιμνοδεξαμενής στον Ξηροπόταμο Δήμου Σαμοθράκης
Επόμενο άρθροΕμβόλιο Moderna: Ασφαλές και για εφήβους – Τα αποτελέσματα μελέτης