tsipras-merkel

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για να διευκολύνει τη Γερμανία, με την επιστροφή μεταναστών αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και να δεχθεί μετανάστες ενισχύοντάς την με αυτό τον τρόπο ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεταναστευτικό.

Σε συνέντευξη στους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ανοιχτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει το “δευτερεύον κίνημα” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά στη συνέχεια ταξιδεύουν βόρεια προς τη Γερμανία.
Η καγκελάριος της Γερμανίας είναι υπό τρομερή πίεση από τους εταίρους της στο συντηρητικό κόμμας της Βαυαρίας για να πείσουν τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη εγγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν καταφέρει να φθάσει στο τέλος αυτού του μήνα.

“Δεν μας νοιάζει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό θα βοηθήσει, για να δώσει το μήνυμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης)” δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι το ισχύον βιβλίο κανόνων της ΕΕ για την κατανομή των αιτούντων άσυλο, γνωστό ως κανονισμός του Δουβλίνου, ήταν “εκτός πραγματικότητας”. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τη δεύτερη συνάντηση κορυφής σε πέντε ημέρες, όπου η μεταναστευτική πολιτική – και συγκεκριμένα η ανάγκη της κας Μέρκελ για την εξαγωγή συναινέσεων από άλλες χώρες – θα κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη.
Ενώ η κορυφαία προτεραιότητα του Βερολίνου, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι να επιτευχθεί συμφωνία με την Ιταλία για την επιστοφή των αιτούντων άσυλο, μια συμφωνία με την Ελλάδα θα είναι μια αγκαλιά για την Μέρκελ, η οποία είναι απελπισμένη να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα. Οι εγχώριες δυσκολίες της, σε συνδυασμό με απειλές από τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας για την εξάλειψη των κανόνων του Δουβλίνου, έχουν επιδείξει πολιτικές διαφορές που απειλούν τώρα το μέλλον του χώρου Σένγκεν, χωρίς διαβατήρια, στην Ευρώπη.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στους FT ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και “μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την αποστολή των προσφύγων πίσω”.

“Η αίσθηση μου είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν συμφέρον να επιτύχουν τέτοιες διμερείς συμφωνίες,. Αφορά την απλή εφαρμοφή με αποτελεσματικότητα του ισχύοντα νόμου” δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές τους με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους πρόσφυγες, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σημαντικά.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στους FT ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μόνο 50-100 άτομα αιτούντες άσυλο το μήνα διασχίζουν τα βόρεια σύνορα της χώρας.

“Για μας δεν είναι το πρόβλημα”, είπε.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα συνδέεται με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπίσει την κατάσταση των οικογενειών των μεταναστών που έχουν καταστραφεί, με μερικά μέλη να έχουν κολλήσει στην ελληνική επικράτεια, ενώ άλλα έχουν βρεθεί στα βόρεια. Τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν 2.500 άτομα από τέτοιες διαιρεμένες οικογένειες στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο κ. Τσίπρας, του οποίου η κυβέρνηση περάτωσε την περασμένη εβδομάδα μια βασική συμφωνία ανακούφισης του χρέους με τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, δήλωσε ότι τα διακυβεύματα στη συζήτηση για τη μετανάστευση ήταν υψηλά.

“Νομίζω ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι πιο σοβαρό από αυτό… από συμφωνίες για δευτερογενείς κινήσεις. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά είναι τι Ευρώπη θέλουμε”

“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτήν την άδικη θέση για τις πρώτες χώρες υποδοχής αλλά και για τη Γερμανία” δήλωσε.

“Γιατί δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα”.

Ανέφερε επίσης ότι μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με μια «ολιστική προσέγγιση» που θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ελέγχου των συνόρων, τις εσωτερικές ρυθμίσεις για τον χειρισμό των ατόμων που φθάνουν στην ΕΕ, τις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες και τις ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

Το όραμα της Ελλάδας, όπως και της κ. Μέρκελ, περιλαμβάνει μια αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το ποιος χειρίζεται τις αιτήσεις ασύλου, καθώς και τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής Ασύλου και μιας πλήρους υπηρεσίας συνοριοφυλακής της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι “δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα”, επειδή ο αριθμός των αφίξεων είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015. “Αλλά είναι μια συζήτηση λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία”.
“Νομίζω ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι ένα ζήτημα που θα τελειώσει μετά από μια πιθανή λύση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ούτω καθεξής”, ανέφερε, σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας. “Είναι εδώ για να μείνει, για να μείνει για πολύ καιρό.”
Πηγή: Financial Times

Προηγούμενο άρθροΑίτημα του Δημάρχου Νέστου προς την περιφέρεια για να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης !
Επόμενο άρθρο“Μαύρη” επέτειος: Τρία χρόνια capital controls