apotelesmata_toyrkia_ekloges-768x372

– Ο απόλυτος άρχοντας πλέον ο Ερντογάν στην Τουρκία – Νίκη με σχεδόν 11.000.000 ψήφους διαφορά από τον Ιντζέ – Παραδέχθηκε την ήττα του ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης – Έγινε… κίτρινος ο χάρτης της Τουρκίας, ελάχιστες περιοχές δεν κέρδισε ο Ερντογάν
Με ποσοστό 52,55% ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία και με μια εμφαντική διαφορά σχεδόν 11.000.000 ψήφων άφησε δεύτερο τον Μουχαρέμ Ιντζέ που συγκέντρωσε ποσοστό 30,67.

Σημαντική “νίκη” και για τον φυλακισμένο στις φυλακές της Αδριανούπολης ηγέτη του κουρδικού κόμματος Σαλαχατίν Ντεμιρτάς που κέρδισε ποσοστό 8,36% και ήρθε τρίτος ενώ η αποκαλούμενη λύκαινα, η Μεράλ Ακσενέρ συγκέντρωσε ποσοστό 7,33%

 

Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων. Το CHP συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,5% και το Καλό Κόμμα 10,1%. Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.

 

Ουσιαστικά ο Ιντζέ κατάφερε να κερδίσει όλα τα παράλια του Αιγαίου και τη Θράκη. Η νίκη του Ερντογάν ωστόσο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης αλλά και στον βασικό κορμό της χώρας έφερε τη μεγάλη διαφορά και του έδωσε μια άνετη νίκη.
Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν έκανε λόγο για μια νίκη που ανήκει σε όλους του Τούρκους, για μια νίκη που θα σημάνει αλλαγές στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της χώρας συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρυσι.Ο Ερντογάν παρουσιάζει το νέο, προεδρικό σύστημα ως απόλυτα απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αποκτήσει η Τουρκία σταθερή κυβέρνηση. Οι επικριτές του βλέπουν στην εκτελεστική προεδρία που θα αναλάβει την αντανάκλαση της βούλησής του να μονοπωλήσει την εξουσία. Με βάση το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Τουρκίας, ο θώκος του πρωθυπουργού καταργείται, ενώ ο πρόεδρος θα μπορεί να κυβερνά με διατάγματα.

Προηγούμενο άρθρο«Άμεση προτεραιότητα της Διεύθυνσης μας η ασφάλεια των τροφίμων» δηλώνει ο Διευθυντής Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος
Επόμενο άρθροΠροβληματισμός της ΝΟΔΕ ΝΔ Καβάλας για τον απεργό πείνας Θ. Καλπακίδη