[ad_1]

– Από τις 4 ως τις 15 Μαΐου / Παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

45 εκδηλώσεις λόγου, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά και αθλητικά δρώμενα, περιλαμβάνει το πρόγραμμα των φετινών «Ελευθερίων Κομοτηνής 2016», που θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 15 του μήνα, με χορηγό για δέκατη συνεχόμενη χρονιά τον Όμιλο COSMOTE.

Την 96η επέτειο από την ενσωμάτωση της Κομοτηνής στον εθνικό κορμό, θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στις 14 του μηνός θα παραστεί στη Δοξολογία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ακολούθως θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο της πόλης, και εν συνεχεία θα παρακολουθήσει τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

1Την παραμονή της επετείου, στις 10:30 π.μ. θα γίνει η επίσημη έπαρση της ιστορικής σημαίας της Κομοτηνής από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη, στις 7 μ.μ. θα λάβει χώρα στον χώρο μπροστά από το Δημαρχείο η υποδοχή της Θαυματουργής Εικόνας της Θεομήτορος από την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένη Βαθυρρύακος, ενώ στις 9:15 μ.μ. στο Ίδρυμα Παπανικολάου, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία των εκδηλώσεων, από τον Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, με θέμα «Ο λαϊκός πολιτισμός της Θράκης μετά την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος».

Μεταξύ των εκδηλώσεων, οι συναυλίες της Ραλλίας Χρηστίδου (11/5) και των ΕΚΜΕΚ (15/5), η ομιλία του Δρ Αντώνη Λιάπη με θέμα «Οι Ρωμά καλαθοπλέκτες ως τμήμα του πολιτιστικού τοπίου της Θράκης», στο μουσείο καλαθοπλεκτικής Θρυλορίου, όπου θα ακολουθήσει και ξενάγηση και παρουσίαση νέων εκθεμάτων (15/5), η πρεμιέρα του εργαστηρίου παραδοσιακών χορών της Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής (8/5), καθώς και οι εμφανίσεις: της δημοτικής χορωδίας Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, του χορευτικού συγκροτήματος «Μερακλήδες» Άρτας (13/5), του πολιτιστικού συλλόγου Λημνιών Καβάλας (14/5), του πολιτιστικού συλλόγου Αγριάς «Δράκες Πηλίου – Ο Άγιος Γεώργιος» (14/5), και της ακαδημίας μουσικής, χορού και καλών τεχνών Φιλιππούπολης (10/5).

eleutheria_2016_new-page-002Πρωτότυπο είναι και το εξώφυλλο του φετινού προγράμματος, που απεικονίζει το αφηρημένο γλυπτό από ανοξείδωτο χάλυβα (διαστάσεων 5,20 μ. Χ 3 μ. Χ 3 μ.) που βρίσκεται μπροστά από το Ίδρυμα Παπανικολάου Κομοτηνής, και αποτελεί δωρεά του πρώην Καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Γ. Νικολαΐδη στη γενέτειρα πόλη του. Πρόκειται, όπως αναφέρει η Νίκη Λοϊζίδη, «για μοντέρνα ανάπλαση της τυπολογίας της αρχαίας «Νίκης», που τιμά το πνεύμα της κλασσικής αφαίρεσης, χωρίς ωστόσο να εγκλωβίζεται στα παραδοσιακά δεξιοτεχνικά στερεότυπά της. Το πιο αξιόλογο στοιχείο του γλυπτού, που λειτουργεί με την ένωση δύο μεγάλων ελικοειδών πτερυγίων πάνω σε μια επιμήκη κυλινδρική μήτρα, είναι οτι αλλάζει η μορφική και δυναμική ανάπτυξή του μέσα στον χώρο, ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία το βλέπει κανείς».

Γ. Πετρίδης: «Εορτάζουμε ενθυμούμενοι την ιστορία, και συνταιριάζοντας την εθνική επίγνωση με το πολιτιστικό γίγνεσθαι».

«Συνταιριάζοντας την ομορφιά του πολιτιστικού γίγνεσθαι και τη δυναμική της πνευματικής δημιουργίας, διαμορφώνουμε για άλλη μια χρονιά το πλαίσιο εορτασμού της επετείου της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό, με κυρίαρχο γνώμονά μας τη σφυρηλάτηση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής επίγνωσης. Γιατί για μας, η ενθύμηση των ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από το σήμερα και την ευφρόσυνη διάθεση της γιορτής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του προγράμματος, συγχαίροντας την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, κ. Νατάσσα Λιβεριάδου.

Προηγούμενο άρθροΣτην Αλεξανδρούπολη στις 20/5 τελικά η «2η SYNERGEIA» ΑΜ-Θ που δεν έγινε στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΔιακρίσεις, μετάλλια και ρεκόρ στα διασυλλογικά πρωταθλήματα στίβου, για τον ΜΓΣ Εθνικό Aλεξ/πολης