Την ώρα που τα νέα μέτρα καλά κρατούν, η απειλή των μεταλλάξεων του κοροναϊού, απομακρύνει το ενδεχόμενο άρσης του lockdown σύντομα.

Ο κοροναϊός εξακολουθεί να αφήνει βαριά τη σκιά του σε κάθε πτυχή της ζωής μας, παρά τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο σύνολο της Επικράτειας πριν από 4 μήνες, ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται, επίσης σε οριακό σημείο.

Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων.
Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη, ενώ συναγερμός σήμανε στους ειδικούς μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων με συνδυασμό μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ένα κρούσμα αφορά παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και καθίσταται πιο ανθεκτική στα εμβόλια που μέχρι τώρα έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Την ίδια ώρα, ανησυχία, προκαλεί και το γεγονός ότι αυξάνονται τα περιστατικά νέων και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς υποκείμενα νοσήματα που χρήζουν διασωλήνωση.

Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του “Σωτηρία” υπάρχει, 20χρονος ασθενής χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ αναφέρονται και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

Δεδομένων των συνθηκών, και με το βλέμμα στο θολό τοπίο που έχουν δημιουργήσει οι μεταλλάξεις, στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν σταματούν να προετοιμάζουν το πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς για όταν αυτή ανοίξει.

Το 13032 είναι ήδη έτοιμο και όπως όλα δείχνουν θα χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν την επιβεβαίωση πως έχουν τρεις ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Οι ειδικοί πιστεύουν, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα, πως από τις 22 Μαρτίου μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί το λιανεμπόριο, είτε με click away για αρχή είτε με ένα μήνυμα διάρκειας τριών ωρών στο 13032.

Την πραγματικότητα αυτή σκιαγράφησε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στον MEGA, χθες Σάββατο, εξέφρασε την κυβερνητική επιθυμία για μερικό άνοιγμα της κοινωνίας από τα μέσα Μαρτίου. «Σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα. «Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», είπε σχετικά.

Κάπως έτσι αναμένεται να κυλήσει η πραγματικότητα όλο τον Απρίλιο όπου σε συνδυασμό με την πορεία και των εμβολιασμών οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ από το τέλος Μαρτίου, ίσως να δημιουργηθούν και οι συνθήκες για πλήρως ελεγχόμενο και με αυστηρές προϋποθέσεις άνοιγα της εστίασης στα τέλη Απριλίου.

Ποια μέτρα ισχύουν

Υπενθυμίζεται πως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η απαγόρευση κυκλοφορίας που στις άλλες περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» ξεκινά από τις 18:00 τις καθημερινές ισχύει από τις 21:00. Τα Σαββατοκύριακα όμως η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 19:00 ενώ αίρεται στις 05:00.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις, ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Σχετικά με τον κωδικό 5, δηλαδή μετάβαση σε τελετή κηδείας, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός.

Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Ωστόσο, η άθληση δεν υπόκειται επίσης, σε χιλιομετρικό περιορισμό ή στα όρια του εκάστοτε Δήμου του αθλούμενου.

Η απειλή των μεταλλάξεων

Η επικράτηση των μεταλλάξεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, από μόνη της είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς καθιστούν τον ιό πιο μεταδοτικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ, αν και λιγότερο θανάσιμο.

Οι ειδικοί γνωρίζουν πως με μαθητική ακρίβεια, ποσοστό των νέων διαγνώσεων θα καταλήξει στο νοσοκομείο και μακροπρόθεσμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επομένως είναι δεδομένο πως μία απότομη αύξηση κρουσμάτων θα πιέσει το σύστημα Υγείας όπως συμβαίνει τώρα.

Την ίδια ώρα ο εντοπισμός των δύο νέων μεταλλάξεων, που καταγράφηκαν από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, σήμανε συναγερμό στους ειδικούς καθώς η δεύτερη μετάλλαξη -που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας- φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

«Υπάρχει η μεγάλη απειλή»

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, «υπάρχει η μεγάλη απειλή» να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό στέλεχος που δεν το πιάνουν τα εμβόλια.

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Alpha, «μεταλλάξεις πάντα υπάρχουν και για τους ιούς και για τους κοροναϊούς. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως δεν πρέπει να φοβηθούμε, γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επιθετικοί, αλλά μέχρι τώρα οι μεταλλάξεις που είχαμε μέχρι προχθές ήταν όλες ελεγχόμενες, εκτός από την τελευταία που περιμένουμε τα αποτελέσματα».

«Χωρίς προστασία θα είχαμε ένα σημαντικό τρίτο κύμα γιατί οι μεταλλάξεις έχουν πολύ μεγάλη δυναμική στη διασπορά», σημείωσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Κίνδυνο οι μεταλλάξεις να ξεφύγουν από τα σημερινά εμβόλια και να είμαστε σε μία διαρκή μάχη να δημιουργούμε νέα εμβόλια», διαβλέπει από την πλευρά του ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στις νέες μεταλλάξεις;

Όσο ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, μεταλλάξεις θα συμβαίνουν και καινούριες παραλλαγές θα εμφανίζονται.

Ανάμεσα στις επικρατούσες παραλλαγές που κυκλοφορούν, διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια mRNA αντιμετωπίζουν τη βρετανική μετάλλαξη, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, κάτι που συνέβη και στο υπό δοκιμή εμβόλιο της Novavax, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα από 89% σε 60%. (Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το όριο της αποτελεσματικότητας έχει τεθεί στο 50%).

Σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία

Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία είναι οριακή και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες.

Πάνω από 3.200 άτομα νοσηλεύονται με κορονοϊό στην επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται 330 εισαγωγές, ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στο 87%.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 356 εισαγωγές, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι την επόμενη εβδομάδα άλλοι 200 ασθενείς θα χρειαστούν ΜΕΘ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το νοσοκομείο Ιπποκράτειο στην Αθήνα κατά την εφημερία του το Σάββατο, 6 Μαρτίου, είχε μόνο μία κλίνη ελεύθερη.

Σοκ προκάλεσε άλλωστε και η δήλωση της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισήμανε πως στο νοσοκομείο υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ: Οι νοσηλείες ασθενών από 0-39 ετών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%, ενώ οι ασθενείς από 40-64 ετών ανέρχονται σε ποσοστό 35,4%

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχουν αρκετά παιδιά και έφηβοι που χρήζουν νοσηλείας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοσηλεία τους ενδεχομένως να οφείλεται στην επικράτηση των μεταλλάξεων, που είναι πιο μεταδοτικές, άρα δίνουν περισσότερες μολύνσεις και στις νεότερες ηλικίες.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο και να τηρήσουν τα νέα μέτρα προκειμένου να δούμε σύντομα φως στο τούνελ.

Μάλιστα εκτιμούν πως αν τηρήσουμε τώρα στα νέα μέτρα, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα κανονικό (όσο γίνεται Πάσχα).

Βέβαια σε αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει και η πορεία των εμβολιασμών. Η χώρα μας περιμένει τον επόμενο μήνα πάνω από 1.000.000 δόσεις εμβολίων από την Pfizer, ενώ θα έρθουν επιπλέον δόσεις της AstraZeneca.

Βασιλακόπουλος: Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή

«Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα κλειστοί. Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μέχρι το εμβόλιο να δώσει τη λύση. Γιατί η λύση είναι απλή, είναι ο εμβολιασμός». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θόδωρο Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, στα νέα μέτρα κατά του κοροναϊού.

Όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολιασμού ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε: «Έχουν γίνει πάνω από 200 εκατομμύρια παγκοσμίως και δεν έχουν υπάρξει σοβαρές παρενέργειες. Κανένας δεν έχει χάσει τη ζωή του από τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό. Καμία αναφυλακτική αντίδραση δεν υπήρξε που να μην αντιμετωπιστεί με ανησυχία. Δεν πρέπει ο κόσμος να φοβάται τα εμβόλια. Πρέπει να τονίσω ότι τα εμβόλια που έχουμε στην Ευρώπη δεν είναι με εξασθενημένο κοροναϊό, άρα δεν κινδυνεύει κάποιος που κάνει το εμβόλιο να κολλήσει. Είναι πολύ ασφαλές».

«Υπάρχουν δεδομένα που έρχονται συνεχώς και λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Για κάποια από τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα στελέχη πιθανόν τα αντισώματα που φτιάχνουμε να είναι λίγο λιγότερο ικανά στην εξουδετέρωση του ιού, να χρειαζόμαστε περισσότερη συγκέντρωση. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση που πετυχαίνουμε μετά τον εμβολιασμό είναι ικανά να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε ο ίδιος και συμπληρώσε: «Όπου εφαρμόστηκε ευρέως το εμβόλιο όπως στο Ισράηλ, σε περιοχή που υπήρχαν μεταλλαγμένα στελέχη, η αποτελεσματικότητα του ιού ήταν ίδια με αυτή που είχε διαπιστωθεί στην αρχική μελέτη».

«Όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε»

Σχετικά με το τέλος του lockdown o κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτόν τον μήνα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολίων που θα κάνουμε, πολλές από τις δόσεις θα έρθουν τον Μάρτιο άρα θα γίνουν πολύ περισσότερα εμβόλια. Θα ήθελα να προτείνω ένα εναλλακτικό σενάριο. Αν ανοίξουμε για ένα τρίωρο, δεν γλιτώνουμε τον συνωστισμό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε με ραντεβού στα μεγάλα κέντρα μόνο στα μικρά μαγαζιά και αφού τιθασεύσουμε την επιδημία να ανοίξουν τα μεγάλα μαγαζιά».

Στην ερώτηση για την μετακίνηση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα στην επαρχία ο καθηγητής ήταν αισιόδοξος. «Θα έχουμε τιθασεύει αυτό το κύμα μέχρι το Πάσχα. Θα έχουμε εμβολιάσει άλλο ένα 15-20% μέχρι τότε. Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή, με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των μέτρων».

«Αυτό το Πάσχα θα είναι καλύτερο»

«Είμαστε στην τελική αύξηση της καμπύλης, έρχεται σιγά σιγά το πλατό και ελπίζω τέλος του μήνα να έρθει η ύφεση.Αυτό το Πάσχα θα είναι καλύτερο, θα είναι η αρχή του τέλους μαζί με τους εμβολιασμούς», ανέφερε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Αισιόδοξος ότι μπορεί να εορταστεί κανονικά φέτος το Πάσχα, εμφανίστηκε και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών. Εξήγησε, μιλώντας στον Σκάι, πως η εκτίμησή του αυτή, βασίζεται στο γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα «γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα».

Επεσήμανε ότι σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας, η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι ηπιότερη σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα, χάρη στην προσπάθεια όλων και ενώ όλοι ανέμεναν ότι λόγω των μεταλλάξεων ότι το ΕΣΥ θα «ζοριστεί» περισσότερο.

Προηγούμενο άρθροΑπινιδωτής τοποθετήθηκε και στο Λιμενικό φυλάκιο στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας
Επόμενο άρθροΚορονοϊός-ΗΠΑ: Ενθαρρυντικές δοκιμές φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα