Αν και είναι σχετικά νωρίς για να σχηματιστεί η ακριβής εικόνα, η άρση του lockdown στην Αττική δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται στο τέλος του μήνα, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα σε σύνολο χώρας, φαίνεται ότι αυξάνονται τα θετικά τεστ, και σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά μέσο όρο η θετικότητα το προηγούμενο επταήμερο προσέγγισε το 3,2%.

Σήμερα συνεδριάζουν οι επιστήμονες οι οποίοι και θα κάνουν την πρώτη εισήγησή τους στην κυβέρνηση για την πορεία του lockdown μέχρι στιγμής, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες για τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό, γιατί οι λοιμωξιολόγοι θέλουν να έχουν όλα τα δεδομένα στα χέρια τους: την πορεία των ημερησίων κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τις αντοχές του ΕΣΥ και τις πιθανές επιπτώσεις της οποιασδήποτε χαλάρωσης στην επιδημιολογική εικόνα.

Το σενάριο που θέλει παράταση μιλάει για επέκταση των περιοριστικών μέτρων για μία με δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου προκειμένου σε κάθε περίπτωση να δοθεί χρόνος έτσι ώστε όπως έχουν τονίσει αρκετοί επιστήμονες, να διασφαλίσουμε ότι με την σταδιακή άρση του μπαίνουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την κανονικότητα. Από την άλλη, υπάρχει η -δικαιολογημένη- επιθυμία της κυβέρνησης να άρει -έστω κάποια- μέτρα προκειμένου να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα.

Πάντως με βάση και την χθεσινή διασπορά και παρά το σχετικά μειωμένο αριθμό τεστ στην Επικράτεια, και πάλι η περιφέρεια κατέγραψε σχεδόν τα μισά από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Κέντρο, δυτικά προάστια και Πειραιάς οδηγούν την πανδημία στην Αττική

Στην Αττική οι νέες διαγνώσεις έφτασαν σήμερα τις 687, με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και το σύνολο της Δυτικής Αττικής να «χτυπούν κόκκινο» με 176, 151 και 143 κρούσματα αντίστοιχα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στο λεκανοπέδιο για 7 ή και 14 ακόμη ημέρες είναι πλέον ορατό, την στιγμή που συμπληρώνουμε μία εβδομάδα αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Υπομονή συνέστησε από πλευράς του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παραδεχόμενος, ωστόσο, πως «πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν».

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Πέμπτη 18/2 ο (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα
κορονοϊού ήταν 1400. Στην Αττική 687 νέα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική σήμερα είναι εξής:

  • Ανατολική Αττική 51
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 78
  • Δυτική Αττική 37
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 114
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 176
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 68
  • Νήσοι 20
  • Πειραιάς 143

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε σημαντική μείωση τεστ, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος του επταημέρου ήταν 32.810 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το μέσο όρο νέων κρουσμάτων αν ημέρα το ίδιο διάστημα, που ήταν 1038, προκύπτει θετικότητα 3,16%, όταν πριν από 5 ημέρες ήταν 2,88%.

Η επιβάρυνση της θετικότητας όπως και της ανόδου του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 1, δεν επιτρέπει παρά μετρημένη αισιοδοξία ότι η επιδημία θα αρχίσει ίσως να δείχνει στοιχεία σταθεροποίησης απέχοντας από το στόχο της αποκλιμάκωσης που είναι και το ζητούμενο προκειμένου να αποφασιστεί η άρση του lockdown.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων είναι λογικό να σημειωθεί περαιτέρω άνοδος των διασωληνωμένων ασθενών, όμως η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει ότι αυτή θα είναι διαχειρίσιμη καθώς έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στο μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων. Την ίδια ώρα ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μεγάλης ηλικίας έχει ήδη εμβολιαστεί και έτσι μειώνονται τα ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά που επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Βέβαια όσο έχουμε 4ψηφια νούμερα σε νέα κρούσματα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος για αυξημένες νοσηλείες, οι οποίες θα πιέζουν τα νοσοκομεία, σε μία περίοδο που αυξάνονται και τα περιστατικά από άλλες παθήσεις.
Σε επικίνδυνη τροχιά η Θεσσαλονίκη – Παραμένει αυξητική η τάση στα λύματα

Αυξημένες κατά 17% είναι οι τιμές συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις 160 νέες διαγνώσεις που καταγράφηκαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη, υποδεικνύουν την επικίνδυνη τροχιά στην οποία έχει μπει εν νέου η πόλη, έπειτα από την ζοφερή περίοδο του Νοεμβρίου.

Οι ειδικοί, πάντως, εμφανίζονται συγκρατημένοι, καθώς «η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε σχετικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Οι «κόκκινες» περιοχές που ανησυχούν τις ειδικούς

Εκτός από την Αττική υπάρχουν άλλες 13 περιφέρειες οι οποίες βρίσκονται υπό τη στενή παρακολούθηση των επιδημιολόγων.

Συγκεκριμένα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο διαπιστώνεται στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο. Αυτές οι περιοχές είναι που έχουν τεθεί και στο μικροσκόπιο των Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες σε “βαθύ κόκκινο” το οποίο μπορεί να επιφέρει ένα αυστηρό lockdown όπως της Αθήνας, βρίσκονται η Κάλυμνος, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται πλέον η Θάσος και ο Δήμος Ιωαννίνων. Μάλιστα σήμερα Παρασκευή και μετά τη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων, θα υπάρξουν ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά σχετικά με πιθανά νέα μέτρα σε κάποιες από τις περιοχές αυτές.

Πηγή:www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΤην προσοχή όλων απέναντι στον ιό συνιστά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Απόστολος Βαγενάς
Επόμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση Αγρο-Μετεωρολογικών Σταθμών για την υποστήριξη και κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τομέα