Κανονικά θα γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ξεκαθαρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι η παρέλαση στη συμπρωτεύουσα για την 28η Οκτωβρίου θα είναι μόνο στρατιωτική και ότι θα διαρκέσει αυστηρά 60 λεπτά.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 13 Οκτωβρίου προβλέπει ότι στη συμπρωτεύουσα θα παρελάσουν αντιπροσωπευτικά τμήματα μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κτλ.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι λόγω πανδημίας η παρέλαση θα πρέπει να είναι διάρκειας αυστηρά μίας ώρας. Αναμένεται διευκρινιστικό δελτίο Τύπου εντός της ημέρας.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδώσει στις 13 Οκτωβρίου εγκύκλιο για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Η εγκύκλιος για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου προβλέπει μεταξύ άλλων κοινή παρέλαση των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, διάρκειας 40-60 λεπτών.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα του εορτασμού για την 28η Οκτωβρίου

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο το πρόγραμμα του εορτασμού πρέπει να περιλαμβάνει:

Κύκλοι ΥΠΕΣ -παρελάσεις 28 Οκτωβρίου

α. Την 27η Οκτωβρίου 2021 – Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. κτλ.

– Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, προσερχομένων, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

β. Την 28η Οκτωβρίου 2021 – Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων μετά το πέρας της δοξολογίας.

Σημειώνεται ότι στις πόλεις – έδρες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων θα καταθέσουν στεφάνι, επίσης, οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στην Περιφέρεια ή στην Περιφερειακή Ενότητα.

Στις λοιπές πόλεις, έδρες δήμων το πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνων θα καταρτισθεί από την οικεία δημοτική αρχή, τηρούμενης της ισχύουσας υπουργικής απόφασης καθορισμού της σειράς προβαδίσματος.

– Κοινή παρέλαση των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, διάρκειας 40-60 λεπτών. H χρονική διάρκεια να τηρηθεί αυστηρά.

  1. Ο σημαιοστολισμός ορίζεται γενικός και τριήμερος από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου. Το βράδυ της 27ης και 28ης Οκτωβρίου, πόλεις και χωριά θα φωταγωγηθούν.
  2. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορεί να εμπλουτιστεί, ανάλογα με τις τοπικές συνήθειες και τα μέσα που υπάρχουν στη διάθεσή σας. Ειδικά για τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης θα δοθούν ιδιαίτερες οδηγίες. .Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να δοθούν έγκαιρα οι απαραίτητες οδηγίες κατά λόγο αρμοδιότητας, για την πληρέστερη οργάνωση και την αρμόζουσα τέλεση του εορτασμού. Ιδιαίτερα παρακαλούνται:

α. Οι Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για την παροχή οδηγιών για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στις Υπηρεσίες γενικά που εποπτεύουν, καθώς και στους δήμους της τοπικής αρμοδιότητάς τους, και για την κατάρτιση του προγράμματος κατάθεσης στεφάνων από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές.

β. Οι Περιφερειάρχες, για την κατάρτιση του προγράμματος εορτασμού της Εθνικής Επετείου στις έδρες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων, στο οποίο θα ρυθμίζεται εκτός των άλλων και η σειρά κατάθεσης στεφάνων από τους εκπροσώπους των δημοσίων αρχών, οργανισμών, ιδρυμάτων κτλ που μετέχουν στην εορτή, καθώς και η σειρά προβαδίσματος των ανωτέρω, στους χώρους των παρελάσεων και των λοιπών εκδηλώσεων.

Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Μέτιου – Αμοιρίδη για τα ζητήματα της Ξάνθης και της Περιφέρειας ΑΜΘ
Επόμενο άρθροΔήλωση του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία του Δήμου Καβάλας