Συμφωνίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της υγείας & περίθαλψης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ναυτιλίας, των κατασκευών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η ατζέντα που έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών επιχειρήσεων που συναντώνται σήμερα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Η συνεργασία των δύο επιχειρηματικών αποστολών γίνεται με την ευλογία των δυο κυβερνήσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια διάγουν ίσως την καλύτερη περίοδο συνεργασίας, τόσο στο εξωτερικό και αμυντικό πεδίο, όσο και σε οικονομικό-επιχειρηματικό πεδίο. Αναφορικά με το τελευταίο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η σημερινή ατζέντα επαφών μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει την υπογραφή πάνω από 20 συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας κλπ.

ΕMC Project

Η πιο γνωστή είναι αυτή που αφορά στη δημιουργία ενός καλωδιακού συστήματος οπτικής ίνας που θα συνδέσει τη Σαουδική Αραβία με την Ελλάδα. Η συμφωνία, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα υπογράφει κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ των εταιρειών TTSA, ΔΕΗ (Ελλάδα), Cyta (Κύπρος) και STC (Σ. Αραβία). Η τελευταία, Saudi Telecommunication Company είναι ο αντίστοιχος ΟΤΕ της Σ. Αραβίας και το 2020 κατέγραψε έσοδα 15,7 δισ. δολ. ΗΠΑ. Το καλωδιακό σύστημα, που θα αναπτυχθεί, ονομάζεται East to Med data Corridor ή EMC. To EMC Project είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, που θα έχει ενδιάμεσους προορισμούς την Σ. Αραβία και την Ελλάδα.

Στρατηγική συμφωνία στη ενέργεια και τις ΑΠΕ

Είναι ίσως η μεγαλύτερη συμφωνία που θα υπογραφεί στο πλαίσιο της Ελληνο-Σαουδαραβικής Συνεργασίας, καθώς το ύψος της εκτιμάται στα 10 δισ. ριάλ Σ. Αραβίας (SAR), δηλαδή περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Η συμφωνία συνεργασίας θα υπογραφεί μεταξύ του ομίλου Mytilineos και της Ajlan & Bros Holding Group. Αντικειμενική επιδίωξη των δυο πλευρών, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι οι συνεπενδύσεις των δυο επιχειρήσεων (και όχι μόνο) στους τομείς της συμβατικής ενέργειας, των ΑΠΕ, του φυσικού αερίου, αλλά και σε άλλες πιο νέες τεχνολογίες, όπως π.χ. είναι το υδρογόνο. Οι δυο πλευρές, μάλιστα, θα επιχειρήσουν να ελκύσουν το ενδιαφέρον τρίτων επενδυτών στα σχέδιά τους.

Η Ajlan & Bros Holding Group είναι ένας ιδιωτικός πολυσχιδής Σαουδαραβικός όμιλος επιχειρήσεων με δραστηριότητες σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Ο όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους στην αραβική χώρα και απασχολεί πάνω από 15.000 εργαζόμενους μέσα από 75 διαφορετικές επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητες σε 25 χώρες, κυρίως της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Mytilineos φέρεται να είναι σε συζητήσεις και με την Desert Technologies, μια κατασκευάστρια εταιρεία φωτοβολταϊκών πάνελ στην Σαουδική Αραβία. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά η χώρα αυτή ήδη επενδύει στις ΑΠΕ συστηματικά. Η συμφωνία αυτή, ωστόσο, φέρεται να είναι χαμηλότερου ύψους.

Συμφωνίες στον τομέα Υγείας

Δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες φέρεται ότι θα συζητηθούν σήμερα αναφορικά με την δημιουργία/εξαγορά μονάδων υγείας στη χώρα μας από Σαουδαραβικές εταιρείες. Στο στόχαστρο των Αράβων είναι το νοσοκομείο Ντυνάν και το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Οι δυο συμφωνίες εφόσον οριστικοποιηθούν, μπορεί να ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ, για την πώληση του Ντυνάν από την Τράπεζα Πειραιώς και την αγορά του Ερασίνειου από την DoValue που έχουν περιέλθει τα δάνεια του ογκολογικού κέντρου.

Συμφωνίες στη Ναυτιλία

Τέσσερις συμφωνίες στον τομέα γης ναυτιλίας, αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται το ύψος τους. Ειδικότερα, συζητήσεις θα γίνουν με τον εθνικό θαλάσσιο μεταφορέα πετρελαίου της Σ. Αραβίας Bahri και στις συμφωνίες αυτές εμπλέκονται εταιρείες του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου. Επίσης μια τρίτη συμφωνία αφορά στη διαχείριση πετρελαϊκών καταλοίπων στα λιμάνια και πλοία της Σαουδαραβικής χερσονήσου, ενώ η τέταρτη μάτια σειρά συμφωνία ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών Southpoint Maritime (Ελλάδα) και Shibi Al Jazira.

Ακόμη, συμφωνίες εκκολάπτονται στους τομείς της αγροτοδιατροφής, για την δημιουργία ιχθυοκαλλιεργειών στην Σαουδική Αραβία, εξαγωγές ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων κ.ά. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά θα συζητηθούν 23 συμφωνίες, αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΗ εορτή του Αγίου Σίλα και το πενταετές μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ Προκοπίου
Επόμενο άρθροΕπιμελητήριο Καβάλας: Έναρξη του Δεύτερου Κύκλου του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά»