[ad_1]

Τις Σέρρες επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς την Τρίτη 19 Απριλίου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη. Τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, υποδέχθηκε ο κ. Αγγελίδης. Στην υποδοχή παραβρέθησαν,  o Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Κόλλια-Τσαρουχά Μαρία, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας Απόστολος, ο Εκπρόσωπος του Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερρών. Σε ειδική συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Σερβίας αναγορεύτηκε ως επίτιμος Δημότης του  Δήμου   Σερρών   και   ο  Δήμαρχος  Σερρών   του   απένειμε   το   Χρυσό   Κλειδί   της πόλης.

1

Ο κ. Αγγελίδης, στην προσφώνησή του προς τον Σέρβο Πρόεδρο, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη   τιμή   για   τις   Σέρρες   ο   ερχομός   του,   ενώ   αναφέρθηκε   στις   διαχρονικές εμπειρίες των λαών της Ελλάδας και της Σερβίας καθώς και στην πλούσια βυζαντινή κληρονομιά των δύο λαών. Επεσήμανε,   επίσης   ότι   η   Τοπική Αυτοδιοίκηση     και   των   δύο   χωρών   μπορεί   να διαδραματίσει πολύπλευρο ρόλο-γέφυρα προσέγγισης των κοινωνιών  και να γίνει ο συντελεστής ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών. Ολοκληρώνοντας   την   προσφώνησή   του,   προς   τον   Πρόεδρο   της   Σερβικής Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Σερρών είπε:  «Κύριε Πρόεδρε η  σημερινή επίσκεψή σας, στην   πόλη   μας,   πιστεύουμε   ότι   θα   αποτελέσει   την   απαρχή   μιας   ουσιαστικής συνεργασίας του Δήμου μας, με τους Δήμους της χώρας σας. Γι’ αυτό το λόγο, θα ζητήσουμε τη συνδρομή και το κύρος του θεσμικού ρόλου σας, για την εδραίωση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, όπως οικονομία, πολιτισμός, τουρισμός, επιστήμες  κ.α., μεταξύ φορέων του Δήμου μας με αντίστοιχους φορείς των Δήμων της χώρας σας».

2

Ο   Σέρβος   Πρόεδρος   στην   αντιφώνησή   του,   αναφέρθηκε   στους   ισχυρούς δεσμούς   των δύο   χωρών,   αφού   όπως   είπε   Σερβία   και   Ελλάδα   έχουν   κοινούς ιστορικούς   παρονομαστές.     Μεταξύ   άλλων   κατά   τη   διάρκεια   της   ομιλίας   του   ο Σέρβος Πρόεδρος είπε τα εξής:  «Πιστεύω ότι στο μέλλον οι συμπατριώτες μου θα επισκέπτονται τις Σέρρες με την ίδια ιστορική και ανθρώπινη περιέργεια με την οποία επισκέπτονται το Άγιον Όρος ή την Κέρκυρα και το Βίδο.» Καταλήγοντας τόνισε: «Ας αποτελέσει αυτό το  κλειδί  της πόλης των Σερρών, που δέχομαι με τιμή και φέρνω με περηφάνια στη Σερβία, το σύμβολο της ενότητας των λαών   μας.   Ας   ξεκλειδώσει   τις   πύλες   της   γνώσης   και   της   έρευνας,   ας   καλέσει   σε συναντήσεις και μελέτες μιας ιστορικής περιόδου η οποία είναι εξίσου σημαντική και για τις δύο χώρες. Οι πρόγονοί μας φρόντισαν ώστε κάθε Σέρβος που βρίσκεται στις Σέρρες να αισθάνεται ως επίτιμος δημότης. Στο όνομά τους και για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ.»

20-4-16-proedros.jpg.jpg

Μετά το Διοικητήριο ο Πρόεδρος της Σερβίας μετέβη   στην Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων   όπου   τελέστηκε   Δοξολογία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και μετά   τον πύργο του Ορέστη στην Ακρόπολη Σερρών όπου ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο Σερρών. Η επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου ολοκληρώθηκε με παράθεση γεύματος. Μετά το γεύμα ο Πρόεδρος αναχώρησε από την πόλη των Σερρών για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, με προορισμό το Βελιγράδι.

[ad_2]

Πηγή (δείτε όλο το άρθρο)

Προηγούμενο άρθροΔελτίο τύπου της “Συμπαράταξης Πολιτών” για τους πρόσφυγες
Επόμενο άρθροΜαθιός Ρήγας: Η Energean αντέχει στην πετρελαϊκή κρίση και συνεχίζει με ακέραιο το επενδυτικό της πρόγραμμα