Unknown

Αυξήσεις κατά κύματα φέρνει η νέα αναπροσαρμογή του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24% που έγινε αποδεκτή και από τους δανειστές και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου με στόχο να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 500 εκ ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα επιχειρήματα υπέρ της νέας αύξησης του ΦΠΑ, ένα χρόνο μετά τις αυξήσεις του περασμένου Ιουλίου, ήταν καταρχήν η αποφυγή της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ για τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ από το 13% στο 23%, που ζητούσαν οι δανειστές, αλλά θα ήταν και πιο εύκολο να διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση τη διατήρηση της έκπτωσης του 30% του ΦΠΑ σε κάποια από τα νησιά του Αιγαίου.

Η δε άμεση εφαρμογή του από το καλοκαίρι δικαιολογείται από το γεγονός ότι θα πρέπει να κλείσει από φέτος η τρύπα των 240 εκατ. ευρώ, που άφησαν τα ισοδύναμα που είχε επιλέξει από πέρσι το υπουργείο οικονομικών για να μην επιβάλλει 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ως γνωστό η τρύπα προέκυψε επειδή το τέλος των 5 λεπτών σε κάθε στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ενώ και η επιβολή Ειδικού φόρους κατανάλωσης στο κρασί είχε μηδαμινά αποτελέσματα.

Επί της ουσίας, η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα έχει ως αποτέλεσμα δεύτερη αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο για τρόφιμα, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, αναλώσιμα αγροτών και εστίαση.

Ειδικότερα οι κατηγορίες που θα έχουν αύξηση είναι:

1. Τα τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).

2. Τα αναψυκτικά και οι χυμοί.

3. Οι υπηρεσίες εστίασης (ταβέρνες εστιατόρια) – catering, οι οποίες με την νέα παρέμβαση στο ΦΠΑ θα έχουν συνολική αύξηση 11% από το 13%, που ήταν μέχρι και το Ιούνιο και στο 24% τον ερχόμενο Ιούλιο. Όλα αυτά στην εκκίνηση της νέα τουριστικής περιόδου.

4. Τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί που αυξήθηκαν πριν από ένα χρόνο με το πρώτο κύμα των αναπροσαρμογών του ΦΠΑ.

5. Θα επηρεάσει επίσης τις υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, την επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών, τα άνθη και τα φυτά.

6. Οι αγρότες θα δουν να αυξάνεται περισσότερο το κόστος παραγωγής, αφού θα αυξηθεί από 23% που έφτασε πέρσι στο 24% ο ΦΠΑ, για τις δικές τους ζωοτροφές, τα λιπάσματα και τους σπόρους.

Το δεύτερο κύμα

Παράλληλα βέβαια θα αυξήσει την τελική επιβάρυνση στον καταναλωτή από την αύξηση των υπόλοιπων φόρων που σχεδιάζονται και έχουν τεθεί ήδη υπ όψιν των δανειστών.

Αν και εφόσον ισχύσει η συνθήκη στην οποία επιμένουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ότι το σύνολο σχεδόν των έμμεσων φόρων που σχεδιάζεται να αυξηθεί για να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό 1,8 δισ ευρώ, τότε οι αυξήσεις θα είναι διπλές. Στην πρώτη φάση με την αύξηση του ΦΠΑ.

θα αυξηθούν άμεσα οι τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου.

Το ίδιο και για το τέλος κινητής τηλεφωνίας και τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Τα ήδη υπερφορολογημένα καπνικά προϊόντα θα έχουν άμεσα μια αύξηση λόγω της αύξησης που ΦΠΑ.

Τα Ι.Χ καινούργια και μεταχειρισμένα αφού επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Επειδή όμως ο ΦΠΑ επιβάλλεται στην αξία του προϊόντος ή της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων τελών και ΕΦΚ, μόλις υλοποιηθεί το σχέδιο αύξησης των ειδικών φόρων θα έχουμε και νέο πακέτο αυξήσεων για τα παραπάνω προϊόντα και υπηρεσίες.

Προηγούμενο άρθροΝέα πυρά Βέμπερ κατά Τσίπρα
Επόμενο άρθρο24ωρη απεργία σήμερα των οδηγών ταξι