«Φωτιά» και οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Οι χονδρικές τιμές ενέργειας δεν λένε να υποχωρήσουν -παρά μόνον ελάχιστα- και παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ. Η «τέλεια καταιγίδα» στις αγορές δύσκολα θα εξασθενήσει και μοιραία οι λογαριασμοί τον επόμενο μήνα θα παραμείνουν «τσουχτεροί». Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το ύψος της κρατικής επιδότησης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η κρατική συνεισφορά αναμένεται να είναι χαμηλότερη του Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τον Ιανουάριο. Μέχρι σήμερα, η μέση τιμή κινείται στην περιοχή των 225 ευρώ.

Ποια είναι τα δεδομένα στις αγορές ενέργειας

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να καθορίσει το ύψος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την εβδομάδα που έρχεται.

Λογαριασμοί ρεύματος

Αυτές θα αφορούν στον Φεβρουάριο και σύμφωνα με πληροφορίες για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες λόγω της κατά 10 ευρώ μείωσης της χονδρεμπορικής τιμής. Αναμένεται να διαμορφωθεί στα περίπου 225 ευρώ/MWh, έναντι 235 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής είναι κατά πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη – ενώ βάσει αυτής προσδιορίστηκαν οι επιδοτήσεις του Ιανουαρίου, οι οποίες υπήρξαν μικρότερες από αυτές του Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά τις ενισχύσεις των επιχειρήσεων, αυτές θα συνεχίζουν να επιχορηγούνται χωρίς κριτήρια.

Όπως αναφέρουν πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη εγκρίνει το νέο σχήμα που πρότεινε η κυβέρνηση.

Σε σχέση με το ύψος τους, εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν να παραμένει το ίδιο όπως και τον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα επέκταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και για τις καταναλώσεις Ιανουαρίου.

Την εξέλιξη άλλωστε αυτή επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί».

Τι ίσχυσε για τους λογαριασμούς τον Ιανουάριο

Υπενθυμίζεται σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά η επιδότηση δίνεται μόνο στην κύρια κατοικία και είναι κλιμακωτή.

Για τον μήνα Ιανουάριο, λοιπόν ισχύει επιδότηση σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο E1 ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Η επιδότηση είναι, μάλιστα, κλιμακωτή, ώστε να κινητροδοτείται η εξοικονόμηση ενέργειας:

Οι πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτούνται με 160 €/MWh.
Για μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτείται με 120 €/MWh.
Άρα η μέση μηνιαία ενίσχυση αντιστοιχεί σε 42 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 180 €/ MWh, δηλαδή.

H μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300KWh.

Να σημειωθεί ακόμη πως επιδοτούνται οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). Η επιδότηση ορίζεται σε 65€/MWh.

Πηγή: enikonomia.gr

Προηγούμενο άρθροΤο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Καβάλας τιμάει τη μνήμη της Μαρίας Φραντζεσκάκη
Επόμενο άρθροΟρισμός νέων Αντιδημάρχων Τουρισμού και Αθλητισμού, Πολιτισμού, Παιδείας, και Νέας Γενιάς στο Δήμο Θάσου