Ï Ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò óôçí ðñï çìåñçóßáò äéáôÜîåùò óõæÞôçóç ãéá ôçí ïéêïíïìßá, ôéò áðïöÜóåéò ôïõ Eurogroup êáé ôéò äåóìåýóåéò ðïõ áíÝëáâå ç êõâÝñíçóç, ôçí ÐÝìðôç 5 Éïõëßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
EUROKINISSI

Ήταν αναμενόμενο ότι οι τόνοι στη Βουλή κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία θα ήταν ιδιαίτερα υψηλοί. Και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν… διέψευσε αυτό που περίμεναν όλοι, εξαπολύοντας άγρια επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτικό απατεώνα» και «κατασκεύασμα της επιχειρηματικής ελίτ» της χώρας. Τον κατηγόρησε πως οργάνωσε ταξίδι στη Γερμανία για να πάει να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο περικοπής των συντάξεων θα εφαρμοστεί. «Επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων, τρέμετε μήπως δεν εφαρμοστούν», είπε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχει πολιτικό θράσος και αυτό το απέδειξε με την επίθεση στον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. «Δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτής της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον… πρόεδρο της ΝΔ. «Κ. Μητσοτακη θα δεχτώ με μεγάλη ευχαρίστηση το δώρο που μου κάνετε να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση, για θέματα οικονομίας μετά την ιστορική επιτυχία της χώρας. Σε λίγες μέρες από τώρα, τον Αύγουστο, με μεγάλη σας στεναχώρια, η χώρα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από το πρόγραμμα. Εκεί που οι δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν η δίκη μας πέτυχε. Ασχοληθήκατε με το πως θα ναρκοθετήσετε τη χώρα και πως η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική ασφυξία».
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πολιτικό θράσος η επίθεση στον Μοσκοβισί
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο στόχος είναι κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, να δει απτά, στην καθημερινότητα του, σταδιακή βελτίωση. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ είπε: «Ξέρω κ. Μητσοτάκη ότι σας ενοχλεί μια τέτοια προοπτική. Γιατί δεν αποτελεί κριτήριο για σας η βελτίωση των συνθηκών ζωής του ελληνικού λαού. Για το λόγο αυτό, θέλετε διαρκώς να ανακυκλώνεται η μιζέρια και η καχεξία, η καταστροφή και το έρεβος».

Από τα πυρά του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ούτε η πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πιέρ Μοσκοβισί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομίας στην Αθήνα. «Είμαι βέβαιος, ότι είστε νοήμων άνθρωπος και κατανοείτε τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν πλέον για τη χώρα. Απλά, εκτός από νοήμων, θα έπρεπε να είστε και θαρραλέος και εσείς ουδέποτε υπήρξατε (θαρραλέος) και σήμερα το επιβεβαιώνετε ξανά. Διότι δεν έχετε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα όντως πάνε καλύτερα.
Και ξέρετε, όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος, συνήθως αντικαθιστά την απώλεια με πολιτικό θράσος. Το αποδείξατε με την πρόσφατη επίθεση σας στον επίτροπο Μοσκοβισί. Θυμώσατε διότι αναφέρθηκε στα πραγματικά δεδομένα. Θυμώσατε γιατί είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χοντροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα. Θυμώσατε γιατί τα όσα είπε, κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα που στήσατε εδώ και μια τριετία.

Αφού ψεύτης ο Τσίπρας, ψεύτης και ο Μοσκοβισί, και αφού είναι ψεύτης ο Μοσκοβισί είναι ψεύτες και όλοι όσοι αμέσως μετά το Eurogroup είπαν ακόμα πιο καθαρά όσα είπε προχθές εδώ ο επίτροπος. Και αφού ψεύτης ο Μοσκοβισί, ψεύτης και ο Γιούνκερ, που σε αυτή εδώ την αίθουσα μίλησε για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Μόνο που σε αυτόν από ευγένεια και τακτ, δεν επιτεθήκατε.

Ψεύτρα και η πραγματικότητα όταν δε σας αρέσει. Ψεύτες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στη Σύνοδο Κορυφής μας έδιναν συγχαρητήρια, ψεύτες τα στελέχη του ESM, ψεύτες οι επικεφαλής των οίκων αξιολόγησης, Ψεύτρες οι αγορές ψεύτες όλοι» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας την επίθεση προς την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια πρωτοφανή επικοινωνιακή υπεροπλία μέσων ενημέρωσης και μέσων προπαγάνδας στη Ελλάδα που διαθέτει η ΝΔ. «Έχετε διάφορους φίλους της οικογενείας, με διάφορα τραβήγματα με τη Δικαιοσύνη είναι η αλήθεια, που για χάρη σας όμως έχουν αγοράσει μια ντουζίνα εφημερίδες για να κάνουν προπαγάνδα» σημείωσε και τόνισε: «Αλλά το να πείσετε ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση κομματάκι δύσκολο, δε νομίζετε;».
«Σας έχει πιάσει πρεμούρα»
Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ στο θέμα των συντάξεων και τις επιθέσεις της στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός μίλησε για… πρεμούρα. «Το εντυπωσιακότερο όλων όμως, δεν είναι μόνο η στάση σας σχετικά με την απέλπιδα προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε το μεγάλο ψέμα σας περί τέταρτου μνημονίου. Το πιο ενδιαφέρον είναι η πρεμούρα που σας έχει πιάσει σχετικά με τις συντάξεις. Τι πράγμα είναι αυτό; Κρατήστε τουλάχιστον λίγο τα προσχήματα… Τέτοιος θυμός πια; Τέτοιος πανικός; Δε μπορείτε να κρυφτείτε με τίποτα;
Ακούγοντας τη ρητορική σας και τις επιθέσεις σας, το συμπέρασμα είναι ένα. Ότι επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την πιθανότητα αυτή να μην εφαρμοστεί. Εντάξει, εμείς έχουμε συνηθίσει στον κυνισμό σας. Αλλά αυτό ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό. Αποδείξατε αυτές τις δύο μέρες σε κάθε συνταξιούχο, τις πραγματικές προθέσεις σας. Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο κανενός. Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση. Η δίψα σας για εξουσία. Όταν βλέπετε ότι διαφαίνεται η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε όντως καλύτερα για το λαό, τότε χάνετε την ψυχραιμία σας».

«Θέλεις να κοπούν οι συντάξεις, πήγες στο Βερολίνο και παρακαλούσες! Ντροπή, ντροπή, ντροπή»
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του επικαλέστηκε κι ένα δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με το οποίο, όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στο Βερολίνο να ζητήσει «διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο (σ.σ. για τις συντάξεις). Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το ανήθικο πολιτικό σαμποτάζ, δεν πλήττει την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα; Ντροπή, ντροπή, ντροπή» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας πως «ουσιαστικά βγήκατε και κατηγορήσατε εμένα και την καγκελάριο Μέρκελ ότι κάνουμε παζάρια. Ότι δήθεν ανταλλάξαμε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά με τη δημιουργία νέων hotspots.
Πραγματικά, υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Καθοδηγείστε πια μόνο από τη κυνική επιθυμία της εξουσίας. Από ορισμένους νεόκοπους συμβούλους. Και από τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ που έχουν κατακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία στο κόμμα σας. Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση της παράταξής σας και πόσο διαφορετική θα ήταν και η πορεία της χώρας, αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε, λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, και εκλέγονταν από το πρώτο γύρο, όπως τότε διαφαίνονταν, πρόεδρος ο κ. Μεϊμαράκης.

Επίθεση… αγάπης στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός αποθέωσε τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Είπε ότι με τον κ. Μεϊμαράκη είχε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. «Αντιπαρατεθήκαμε δυνατά στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Πάντοτε όμως με πολιτικά επιχειρήματα. Και του αναγνωρίζω και εγώ όπως και όλοι στην Ευρώπη, ότι στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, έβαλε μπροστά αυτό που καταλάβαινε ως εθνικό και όχι ως προσωπικό συμφέρον» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «σε αντίθεση με αυτή τη ντροπιαστική στάση που εσείς κρατάτε σήμερα, δεν θα εξευτελίζονταν πηγαίνοντας στο Βερολίνο να παρακαλάει για σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε «δεν αναφέρθηκα σε όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις για τη χώρα, για να πείσω τον κ. Μητσοτάκη. Αυτός έχει τραβήξει το δρόμο του, μακριά από τις πραγματικές αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών». Συμπληρώνοντας ότι αναφέρθηκε σε αυτές «απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό που μας ακούει αυτή τη στιγμή και βλέπει ότι μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει προοπτική για τον τόπο. Που βλέπει ότι όλα όσα κάναμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είχαν ένα σκοπό».

«Δεν προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό τρία χρόνια πριν, απλά και μόνο για να μην επιστρέψουν αυτοί που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα. Αλλά προχωρήσαμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και με διαρκή αταλάντευτο στόχο να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ποια επιτροπεία; Παρεμβάσεις αν κριθεί απαραίτητο
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ιστορική και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για τα περί 4ου Μνημονίου. «Και τι δεν ακούσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα… Για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για νέα μνημόνια, για εκχώρηση της κυριαρχίας μέχρι το 2060… Για το περιβόητο 4ο μνημόνιο, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο η κρυφή σας φαντασίωση, αλλά και η απεγνωσμένη σας επιθυμία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και σημείωσε ότι «η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις αν κριθεί απαραίτητο. Όπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, και με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία αυτών των εκθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα τα λαμβάνει υπ’ όψιν όμως ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι δικός της. Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της. Κανένας άλλος πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού».

Προηγούμενο άρθροΔικογραφία σε βάρος 55χρονης – Πήγε να κάνει ψιλά σε κατάστημα στη Χρυσούπολη και τα πήρε όλα !
Επόμενο άρθροΗ Υπουργός Τουρισμού Έ.Κουντουρά υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Δήμου Παγγαίου για «Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού 2019»