pa-5375492

Ακόμη μια σημαντική επιτυχία για την Ενεργειακή Αιγαίου. Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε τη συνεργασία  για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αδριατική Θάλασσα για τρία χρόνια. Εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να κληθούν στελέχη της Ενεργειακή στο Μαυροβούνιο για να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία, σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου, Σωτήρη Χιωτάκη.
Συγκεκριμένα ο κ. Χιωτάκης ανέφερε πως υπήρξε κατ’ αρχή έγκριση της συμφωνίας και υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, υπήρξε έγκριση από το Κοινοβούλιο στο τέλος του 2016 και περιμένουν πλέον πολύ σύντομα να κληθούν για την υπογραφή των οριστικών συμβολαίων.

«Τα συμβόλαια αυτά θα αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε μια αρχική ερευνητική περίοδο τριών ετών για δύο θαλάσσιες περιοχές στην Αδριατική στο χώρο του Μαυροβουνίου, επεσήμανε ο κ. Χιωτάκης. Είναι μια περιοχή η οποία μας ενδιαφέρει συνολικά, τη βλέπουμε ως ενιαίο σύνολο από τη νότια πλευρά της Ελλάδας στο Κατάκολο μέχρι πάνω στο Μαυροβούνιο. Υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες, ενδιάμεσα είναι τα Ιωάννινα τα οποία επίσης ερευνούμε και η Αιτωλοακαρνανία για την οποία επίσης περιμένουμε να υπογράψουμε με το Ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία σε αυτήν την ευρύτερη περιοχή που φτάνει μέχρι πιο βόρεια, Κροατία, Ιταλία και Αλβανία όπου υπάρχουν σημαντικές ανακαλύψεις αλλά και σημαντική παραγωγή πετρελαίου. Η Ιταλία παράγει πάνω από 150.000 βαρέλια, η Αλβανία γύρω στις 20.000, η Κροατία παράγει φυσικό αέριο. Σε συνδυασμό με τις ενδείξεις που έχουμε στη δυτική πλευρά της Ελλάδας, μας έκαναν να πιστεύουμε πως το Μαυροβούνιο μπορεί να είναι μια καλή περίπτωση. Βεβαίως όλα αυτά θα μας τα δείξουν οι έρευνες. Αν δεν κάνουμε τη γεώτρηση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και πού υπάρχει πετρέλαιο. Είναι πάντως μια προοπτική ενδιαφέρουσα. Δεν είναι τυχαίο ότι κοντά σε εμάς δύο πολύ μεγάλες εταιρίες για τα διεθνή δεδομένα, η ιταλική ΕΝΙ και η ρωσική NOVASEK που έχουν συστήσει κοινοπραξία και έχουν αναλάβει ήδη 4 θαλάσσια πεδία εδώ και κάποιους μήνες στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού που συμμετείχαμε και εμείς, κάτι που δείχνει και την σημαντικότητα του εγχειρήματος».

Προηγούμενο άρθροΚινδυνεύουν 13ος μισθός και 12η σύνταξη ενόψει συμφωνίας στο Eurogroup
Επόμενο άρθροEπιστολή Π. Καλένη στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου