Οριζόντια μέτρα για όλη την Αττική προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα κοροναϊού ανακοινώνουν ο Υφυυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού στην Αττική, οδηγούν σε νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Μαγιορκίνης: Η εικόνα είναι ανησυχητική 

Την προσπάθεια όλοι μας να δείξουμε συμμόρφωση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τόνισε ο  επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

 Ο κ. Μαγιορκίνης αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την νέα «έκρηξη» κρουσμάτων που σημειώθηκε σήμερα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.  Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής καταγράφει περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα καθημερινά, σημειώνοντας ότι είναι σύνηθες φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά από το Πανεπιστήμιο το Οξφόρδης και η παρενέργεια που είχε εντοπιστεί διαπιστώθηκε ότι δεν έχει σχέση με το εμβόλιο.

 Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας δημόσιους και ιδιωτικούς  

Την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς και αυστηρή σύσταση για την χρήση μάσκας  σε υπαίθριους χώρους ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς  κατά την ενημερώσει του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα.

 Αναφερόμενος στα νέα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα μέτρα θα έχουν θα ισχύουν από αύριο 16 Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής: 

Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.

 Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

 Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

 Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

 Σε ο,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

Θυμίζουμε ότι ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Για όλα τα μέτρα που έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του COVID-19 και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 310 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο – Ακόμη τρεις θάνατοι – 67 διασωληνωμένοι
Επόμενο άρθροΓιατρός έσωσε την ζωή συμπολίτη μας