Αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών θα επιφέρει από την 1 Ιουνίου 2016 η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% ενώ καταργείται η έκπτωση του ΦΠΑ σε έντεκα νησιά: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 24%, ο μειωμένος συνετελεστής παραμένει στο 13% και ο υπερμειωμένος στο 6%. Ως εκ τούτου μετά την 1η Ιουνίου αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων που έχουν συντελεστή 23%.
Αναλυτικά στην εγκύκλιο προβλέπονται μεταξύ άλλων:
– Για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα.
– Σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, (π.χ. λογιστικού σημειώματος κ.λπ.), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.

Προηγούμενο άρθροΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η λευκή νύχτα στην Καβάλα-video
Επόμενο άρθροΣτο φως ο τάφος του Αριστοτέλη-video