Νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες έχει στη “φαρέτρα” της η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικός χώρος στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το OPEN, εάν ο στόχος της ανάπτυξης υπερβεί το 5,9%, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα ως προτεραιότητα stand- by στο τραπέζι της κυβέρνησης που δεν ακούστηκαν στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μια νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και να αξιοποιηθούν ακίνητα που βρίσκονται στην κυριότητα του Δημοσίου ως πρώτη κατοικία σε νέα ζευγάρια που είναι οικονομικά ευάλωτα.

Μέτρα

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

1.Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η αναστολή του μέτρου ισχύει έως το τέλος του 2022, ωστόσο ενδέχεται να επεκταθεί η κατάργηση σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

  1. Ασφαλιστικές εισφορές

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχει μόνιμη κατάργηση των 3 ποσοστιαίων μονάδων στις ασφαλιστικές εισφορές και ότι η αναστολή της κατάργησης ισχύει έως το τέλος του 2022. Ωστόσο θα υπάρξει μια νέα μείωση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας στις ασφαλιστικές εισφορές που απομένει μέχρι τις 5 ποσοστιαίες μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία.

Τα παραπάνω “φωτογράφισε” ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Ημερησία”. Όσον αφορά όμως στο πότε θα ενεργοποιηθούν τα παραπάνω μέτρα, επισημαίνεται ότι αυτό θα γνωστοποιηθεί με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή τον Νοέμβριο.

  1. Δωρεάν σπίτια σε νεαρά ζευγάρια

Σχέδιο δράσης για τους νέους ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν σκέψεις για έναν πυλώνα δράσης για μέτρα για τη στέγη της νέας οικογένειας.

Δηλαδή υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση να πριμοδοτηθούν νέα ζευγάρια τα οποία θεωρούνται ευάλωτα, με οικονομικά κριτήρια, ζευγάρια τα οποία δεν μπορούν να νοικιάσουν το πρώτο τους σπίτι.

Εκεί λοιπόν υπάρχει μια σκέψη να αξιοποιηθούν κατοικίες που είναι στην κυριότητα του κράτους, δηλαδή με τη λογική και την φόρμουλα της δωρεάν παραχώρησης χρήσης σε αυτά τα ζευγάρια ως πρώτη κατοικία.

Είναι μια ιδέα ωστόσο υπάρχουν κάποιες δυσκολίες για να εφαρμοστεί αυτό. Επίσης επισημαίνεται πως σε έναν μήνα οι πυλώνες αυτού του Σχεδίου δράσης θα πρέπει να συζητηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα προκειμένου να θεσμοθετηθούν και να υλοποιηθούν σε ορίζοντα 5ετίας.

Πηγή: enikonomia.gr

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση της «Περιφερειακής Σύνθεσης» στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου
Επόμενο άρθροΤροχαίο ατύχημα με 8 μετανάστες έξω απο την Μουσθένη