Στην σκιά των πολιτικών τακτικισμών και των θεσμικών ακροβασιών του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση που θα αναδείξει ποιες διατάξεις και με ποια πλειοψηφία θα περάσουν στην φάση της επόμενης Βουλής για τροποποίηση και ποιες θα λάβουν κοινοβουλευτικό απαγορευτικό και θα παραμείνουν ως έχουν.

Πάντως, η χθεσινή σύγκρουση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη μετατράπηκε σε μια επίδειξη εκλογικής δύναμης. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις ηττοπάθειας που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει απόλυτα την επόμενη για την αναθεώρηση. Υποστήριξε τουλάχιστον 3-4 φορές πως ο η ΝΔ θα είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές ενώ επικεντρώθηκε στην αλλαγή της ατζέντας και την μεταφορά της συζήτησης απο τα κρίσιμα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης σε ένα φθηνό παιχνίδι ονοματολογίας για τις εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Παράλληλα, με ευθείς υπαινιγμούς πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στηρίξει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στέλεχος από το ΚΙΝΑΛ και όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο επιχείρησε να «εργαλειοποιήσει» την θεσμική διαδικασία μήπως και δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίσης, σε μια επίδειξη αμοραλισμού υποστήριξε ότι ο ίδιος έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά τον Δεκέμβριο του 2014 με αφορμή την εκλογή ΠτΔ γιατί το Σύνταγμα του έδινε αυτό το δικαίωμα, ωστόσο το 2020 δεν θα το επιχειρήσει γιατί «δεν θα παίξει με τους θεσμούς» και δεν σχεδιάζει «δεξιές παρενθέσεις».

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις εμφανίστηκε στην Ολομέλεια ως ο ερχόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός της πλειοψηφίας της επόμενης βουλής που θα καθαρίσει την κρισιμότερη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Εξήρε την προσωπικότητα και τον ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου ωστόσο απέφυγε να πέσει στην «παγίδα» που του έστησε ο πρωθυπουργός και να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα πράξει το 2020. Άλλωστε, στην παρούσα φάση η βουλή καλείται να αποφασίσει για την συνταγματική αναθεώρηση και όχι για τον επόμενο κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα.

Ανταρσίες;

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή διαδικασία ενδεχομένως να αναδείξει αρκετές εσωκομματικές διαφωνίες με τις κεντρικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ηδη, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχει ανακοινώσει ότι διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 3 που εισάγει την θρησκευτική ουδετερότητα και καθιστά τον πολιτικό όρκο υποχρεωτικό έναντι του θρησκευτικού και του άρθρου 21 για την οικογένεια. Παράλληλα τάσσεται υπερ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Να σημειωθεί ότι «σιωπηλά» αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να αναθεωρηθεί προς την κατεύθυνση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Επίσης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει δημόσια εκφράσει την διαφωνία του με την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου πως η παρούσα βουλή δεσμεύει απόλυτα την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση στην σημερινή ψηφοφορία θα τεθούν υπο την κρίση της εθνικής αντιπροσωπείας συνολικά 149 τροποποιήσεις για να ακολουθήσει η επόμενη ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου. Οι διατάξεις που θα λάβουν λιγότερες από 151 ψήφους απορρίπτονται. Εκείνες που θα λάβουν από 151 εως 179 θα χρειαστούν στην επόμενη Βουλή τουλάχιστον 180 για να τροποποιηθεί το περιεχόμενό τους, ενώ όσες στην παρούσα φάση λάβουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε στην επόμενη θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία για να αποκτήσουν νέο περιεχόμενο.

Απο την συζήτηση και τις γνωμοδοτικές τοποθετήσεις των κομμάτων στην αρμόδια επιτροπή που λειτούργησε το προηγούμενο διάστημα, από τις 149 προτάσεις μόλις οι 8 φαίνεται να συγκεντρώνουν την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που είναι προϋπόθεση για να ξεπεραστεί το όριο των 180.

Η κυβερνητική πλειοψηφία και η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκουν κοινό έδαφος για την ανάγκη αναθεώρησης των διατάξεων για την βουλευτική ασυλία, την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής με την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, την ποινική ευθύνη Υπουργών κ.α.

Επίσης η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει θα χρειαστεί να διαμορφώσει νέες πλειοψηφίες – κουρελού με ανεξάρτητους βουλευτές.

Ειδικά για τις προτάσεις που αφορούν τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και της «θρησκευτικής ουδετερότητας» θα δυσκολευτεί να βρει «δεκανίκια» απο τον χώρο της κεντροδεξιάς, περιοχή που συνήθως βρίσκει κοινοβουλευτικά στηρίγματα.

Πηγή:protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΜυστικά και παγίδες για τα τεκμήρια – Τι θα μας “χρεώσει” φέτος η εφορία
Επόμενο άρθροΣτις 24 Φεβρουαρίου η Αλφαβητοπαρέλαση