SYM_ARX_668_355

Να βάλουν στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να συζητήσουν λύσεις για το πρόβλημα με πρόσφυγες και μετανάστες που απειλούν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο κέντρο φιλοξενίας καλούνται σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί.
Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στις 12:00 το μεσημέρι αποτελεί ευκαιρία υπέρβασης των διαφορών ενόψει και της Συνόδου της Δευτέρας με τα μηνύματα να είναι διφορούμενα… Υπάρχει κλίμα συνεννόησης μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών και Άγκυρας, θεωρεί το Μαξίμου, ωστόσο οι λύσεις που θα πρέπει να αναζητηθούν πρέπει να είναι μακροχρόνια βιώσιμες.

Πέρα απ’ τις θέσεις των κομμάτων τα τελευταία 24ωρα φαίνεται ότι η κινητικότητα είναι μεγάλη. Το βάρος πέφτει στο παζάρι με την Τουρκία η οποία φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί της (πιθανότατα με ανταλλάγματα) ως προς την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

Ωστόσο έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα η απόφαση των χωρών όπως η Αυστρία να κλείσουν επί της ουσίας τα σύνορά τους, οδηγεί στον εγκλωβισμό δεκάδων ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα.

Έτσι ο στόχος των πολιτικών αρχηγών είναι η αντιμετώπιση του κύματος προς τη χώρα μας με μέτρα ανακούφισης των ίδιων αλλά και των τοπικών κοινωνιών όπου εγκαθίστανται. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναζητηθεί κοινός τόπος, μια κοινή γραμμή την οποία θα στηρίξει ο Α. Τσίπρας στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για το σχέδιο ενίσχυσης των θέσεων προσωρινής διαμονής, ωστόσο θα ενημερώσει πως η κυβέρνηση στη Σύνοδο θα επικαλεστεί τις συνθήκες της Ένωσης ώστε η εγκατάσταση στη χώρα μας προσφύγων και μεταναστών να αντιστοιχεί στο 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κινείται στην επιτάχυνση της διαδικασίας επαναπροώθησης μεταναστών προς την Τουρκία, ενώ θα ζητήσει επιτάχυνση της οικονομικής βοήθειας που προβλέπεται προς τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα ο Α. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την ομάδα διαχείρισης υπό τον Δ. Βίτσα και τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υποστηρίξει ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταναστών-προσφύγων, τη δημιουργία κλειστού τύπου κέντρων για κράτηση παράνομων μεταναστών, μέτρα για να σταματήσει η μετακίνηση των προσφύγων εντός της ελληνικής επικράτειας και τέλος την ενεργοποίηση του Στρατού.

Για το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βγει η χώρα από την απομόνωση. Έτσι είναι επείγουσα ανάγκη μία εθνική πολιτική, πριν υπάρξουν εξελίξεις που θα δεσμεύουν την δυνατότητα χειρισμών.

Ο Σ. Θεοδωράκης θα υποστηρίξει ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί η Εθνικής Επιτροπής Δράσης με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να γίνει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, να αναζητηθεί ευρωπαϊκή λύση για τους Σύρους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων.

Προηγούμενο άρθροΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων που προβλέπει η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας που έχει συναφθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του TAP
Επόμενο άρθροΤέλος σε μια δικαστική διαμάχη που ταλάνιζε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ δόθηκε χθες