syntaxeis2

«Μαχαίρι» στην προσωπική διαφορά που θα αρχίσει να περικόπτεται σταδιακά από το 2020. Πλήγμα για το περίπου 70% των συνταξιούχων. Ποια τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα τεθούν επί τάπητος.

Στην κλίνη του Προκρούστη μπαίνουν ξανά οι συντάξεις, βάση της συμφωνίας που προέκυψε στο χθεσινό Eurogroup και αφορά στα προληπτικά μέτρα που καλείται να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Το «μήλον της έριδος» αποτελεί η προσωπική διαφορά, η οποία-όπως αναφέρουν οι πληροφορίες-θα αρχίσει να περικόπτεται σταδιακά από το 2020. Αυτός είναι ο βασικός σχεδιασμός που «αγγίζει» την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, περίπου 1,4 εκατομμύρια, που θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται έως και 35%. Επί της ουσίας στο «φλέγον» ζήτημα των συντάξεων, ακολουθείται η γραμμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ζητάει μετά επιτάσεως μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, επιμένοντας ιδιαιτέρως στην περικοπή των προσωπικών διαφορών.

Μάλιστα, στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμιζε την ανάγκη περικοπής της προσωπικής διαφοράς, σημειώνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο το ελληνικό κράτος θα εξοικονομούσε περίπου 1%. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι το ασφαλιστικό έχει ανοίξει πάλι για τα καλά και αποτελεί σημείο αναφοράς και για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ο ερχομός της τρόικας στην Ελλάδας θα δρομολογήσει εξελίξεις σχετικά με το επίμαχο θέμα των προσωπικών διαφορών, όπου θα τεθούν επί τάπητος και τα ενδεχόμενα αντισταθμιστικά μέτρα που απορρέουν από τη χθεσινή συμφωνία.

Συγκεκριμένα το βασικό «πλάνο» που αναμένεται να τεθεί προς επεξεργασία, προβλέπει την χρηματοδότηση προνοιακών επιδομάτων-μέτρων, από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων. Τα χρήματα, που υπολογίζονται σε 1,4 εκατ.ευρώ σε βάθος πενταετίας (2020-21), είναι πιθανόν να δοθούν για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή παρεμφερών επιδομάτων.

Δύσκολη η πολιτική διαχείριση των νέων περικοπών στις συντάξεις

Παρά την ύπαρξη αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία προς το παρόν τελούν υπό την μορφή υποσχέσεων και όχι απτών δεσμεύσεων, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες πολιτικής διαχείρισης, των νέων περικοπών για τις συντάξεις,.

Οι συνταξιούχοι, που πρόσφατα συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, προειδοποίησαν με μαζικές κινητοποιήσεις και σφοδρές αντιδράσεις, σε περίπτωση που υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις τους. Το Μαξίμου θα βρεθεί αντιμέτωπο απέναντι σε ένα κοινωνικό «μέτωπο», το οποίο ενδεχομένως να πλήξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για «αμπαλάρισμα» της συμφωνίας προς το εσωτερικό και ιδίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ισχύει με το αφορολόγητο

Σε ότι αφορά στο αφορολόγητο, που επίσης βρίσκεται στο «πακέτο» των προληπτικών μέτρων, όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μείωση κοντά στα 6.000 ευρώ. Τις τελευταίες ώρες, διακινούνται σενάρια που κάνουν λόγο για δραστική «πτώση» του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, ωστόσο όλα σχετικά με το ύψος της περικοπής θα ξεκαθαρίσουν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τεχνικών κλιμακίων.

Προηγούμενο άρθροΠοιοι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των 641 ευρώ
Επόμενο άρθροΕνισχύονται τα ελληνικά ομόλογα, πέφτουν οι αποδόσεις τους