Η κρίσιμη ημέρα είναι η σημερινή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Δευτέρα, καθώς η ειδική επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα καταθέσει την πρότασή της.

Μέχρι στιγμής τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, ωστόσο μια ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες θα ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά, τα εμπορικά των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click in shop, ενώ οι υπόλοιποι με τη μέθοδο του click away. Και στις δύο περιπτώσεις θα απαιτείται το κλείσιμο ραντεβού, με το click in shop η πώληση να γίνεται εντός του καταστήματος και το click away η παράδοση να γίνεται εκτός, όπως ίσχυσε κατά την εορταστική περίοδο.

Ταραντίλης:Ένας μήνας lockdown στοιχίζει 3 δις ευρώ

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα, με click away ή στην περίπτωση της ένδυσης με ραντεβού στο κατάστημα, έδειξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, αν και τυπικά παρέπεμψε στην σημερινή εισήγηση της επιτροπής για τον κορονοϊό.

Σημείωσε ωστόσο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα σε σχέση με τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε είχε ξεκινήσει το click away και είχαν ανοίξει επαγγελματικές δραστηριότητες όπως κομμωτήρια, είναι καλύτερα. «Ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ ευρώ και ίσως και περισσότερα» πρόσθεσε μάλιστα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην επιτροπή των ειδικών.

«Θέμα πολιτικό και οικονομικό» χαρακτήρισε χθες η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, το άνοιγμα της αγοράς και επισήμανε ότι μπορούν να ανοίξουν με κανόνες μικρά καταστήματα, της γειτονιάς, με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Κατηγορηματικό είναι το όχι όσον αφορά μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Προηγούμενο άρθροΣτο πλευρό του Έβρου όλοι οι Δήμαρχοι της ΑΜΘ για το ΚΥΤ Φυλακίου – Συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσία του Μηταράκη
Επόμενο άρθροΑρνητικά όλα τα τέστ κορονοϊού που έγιναν στην Καλλιράχη