Προς άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από Δευτέρα – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα

Ποιος ο ρόλος των self test και του 13032 – Πότε έρχονται οι ανακοινώσεις για το «Πάσχα στο χωριό»

Ολοένα και πλησιάζει η κατάσταση στην κανονικότητα. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων αναμένεται σήμερα να προβεί σε ευχάριστες συστάσεις στην κυβέρνηση. Θα προταθούν κινήσεις προσεκτικές, ώστε να μην σημειωθεί «πισωγύρισμα» και ως στόχος είναι η «ανάσα» των πολιτών.

Οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους τις προτάσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και Παιδείας, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις, που διαφαίνεται πως θα είναι και οι τελευταίες πριν το Πάσχα.

Οι επιστήμονες σήμερα αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα οποία παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, παρέμεναν κλειστά. Το πλαίσιο λειτουργίας δεν αναμένεται να αλλάξει αφού, όπως κρίνουν οι ειδικοί και αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα που να επιτρέπουν περαιτέρω απελευθέρωση του λιανεμπορίου.

Έτσι, παρά την εκπεφρασμένη από πλευράς κυβέρνησης επιθυμία για κατάργηση του click inside, φαίνεται πως οι ειδικοί θέλουν να δώσουν λίγο ακόμη χρόνο στο λιανεμπόριο, έτσι ώστε να δώσει ακόμα πιο σαφή δεδομένα. Η υποχρεωτικότητα των self tests είναι ένα εργαλείο που αναμένεται να αξιοποιηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο η απελευθέρωση της καταναλωτικής κίνησης με κατάργηση του click inside φαίνεται πως παίρνει μία εβδομάδα παράταση, προς το παρόν.

Αλλά, ακόμα και εάν αυτό αποφασιστεί, όπως τονίζουν τόσο οι επιστήμονες όσο και κυβερνητικά στελέχη, το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με όλα τα άλλα μέτρα προστασίας, όπως το SMS στο 13032 και τον περιορισμό ατόμων βάσει τετραγωνικών.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της Παιδείας αναζητείται η χρυσή τομή, καθώς υπάρχει η επιθυμία να επαναλειτουργήσουν τα φροντιστήρια, κάτι που έχει ζητήσει όχι μόνο το υπουργείο Παιδείας, όσο και η μαθητική κοινότητα.
Δισταγμός για το Πάσχα

Άλλο ένα θέμα που απασχολούσε το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας, είναι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν με… διαβατήριο τα self tests να μεταβούν στα χωριά τους για τις ημέρες του Πάσχα.

Η συζήτηση φαίνεται πως είναι πρόωρη, αφού μεσολαβούν σχεδόν δύο εβδομάδες μέχρι το Πάσχα, ωστόσο μέχρι πρότινος η επιθυμία της κυβέρνησης, αλλά και αρκετών επιστημόνων, ήταν να δοθεί το πράσινο φως λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται πως το κυβερνητικό επιτελείο έχει δεύτερες σκέψεις και οδεύει στο να συνταχθεί με τους πιο «συντηρητικούς» επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με μία τέτοια κίνηση που θα μπορούσε να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες σε ορισμένες μικρές κοινωνίες, σε περίπτωση που αυτές έρχονταν σε επαφή με κρούσματα από την πόλη.

Προηγούμενο άρθροΤα κλειστά σχολεία στην Αν. Μακεδονία και Θράκη λόγω κρουσμάτων κορονοϊού – Κλειστά πάνω από 80 σχολεία σε όλη τη χώρα
Επόμενο άρθροΟ Χαρδαλιάς οργανώνεται: Αμφίβια πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και 2.700 οχήματα για την αντιπυρική περίοδο