«Μπλόκο» για τις μετακινήσεις εκτός νομού ενόψει Πάσχα από τους λοιμωξιολόγους, ενώ φαίνεται να συγκλίνουν σε άνοιγμα της εστίασης στις 3 ή 4 Μαΐου. Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ανάβουν… πράσινο φως για Πάσχα στο χωριό δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν στα χέρια τους δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ναι μεν, υπάρχει μια ήπια πτωτική τάση της πανδημίας όμως, αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμα στον αριθμό των νοσηλειών και όπως λένε χαρακτηριστικά «το ΕΣΥ πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο γιατί αν η πληρότητα ξεπεράσει το 100% τότε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά». Στην ουσία ανησυχούν για μια νέα μεγάλη έξαρση κρουσμάτων και μεταφορά και διασπορά του κορονοϊού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία εάν επιτραπούν τα ταξίδια.

Το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το είχε δώσει από το πρωί και η Αριστοτελία Πελώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις» και πρόσθεσε ότι «θα περιμένουμε την εισήγηση της Επιτροπής. Να μην ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο, από περιοχές, που έχουν υψηλό σε άλλες». Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν ακόμη και το απόγευμα οι σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο, τόνισε πως για την ώρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μήνυμα του πρωθυπουργού και πως εάν επιλεγεί ένας τέτοιος τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες, αυτό θα ανακοινωθεί.

Εξετάζεται άνοιγμα εστίασης στις 3 ή 4 Μαΐου

Στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων εξετάζεται και ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων αμέσως μετά το Πάσχα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί συγκλίνουν για άνοιγμα της εστίασης στις 3 ή 4 Μαΐου με τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους και με την εφαρμογή όλων των απαιτούμενων πρωτοκόλλων και μέτρων. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν και δύο υπουργοί της κυβέρνησης, οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Κεραμέως.

Ορόσημο για την κυβέρνηση είναι η 14η Μαΐου για το άνοιγμα του τουρισμού, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα, ενώ λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου βάσει του σχεδιασμού αναμένεται να ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.

Τα υπόλοιπα θέματα στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων

Στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων βρίσκονται εκτός από το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και της εστίασης και τα εξής:

-Πώς θα γίνουν με ασφάλεια οι μετακινήσεις εντός της ίδιας Περιφέρειας και αν θα επιτραπεί η μετάβαση σε εξοχικά που βρίσκονται στον ίδιο νομό ενόψει Πάσχα.

-Τα μέτρα κατά την εκπλήρωση των θρησκευτικών καθηκόντων τη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά μας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί είναι θετικοί στα μέτρα που πρότεινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Αν γίνουν αποδεκτά, τότε η Ανάσταση θα γίνει στις 9 μ.μ. και η απαγόρευση κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο θα ισχύει από τις 10.30 μ.μ.

-Οι κανόνες για το πασχαλινό τραπέζι με τα σενάρια να κάνουν λόγο για συγκέντρωση δύο οικογενειών (8-9 άτομα).

-Ακόμη ένα θέμα είναι εκείνο της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο και τις καθημερινές.

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζονται οι εργασίες προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας
Επόμενο άρθροΠαραλαβή ηλεκτροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου από τον Νομαρχιακό Σύλλογο Α.μεΑ Νομού Καβάλας