Τα βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες αλλά καια τα νέα δεδομένα για τους πριοσρισμούς και τα lockdown ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι πλεόν οι κόκκινες περιοχές δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα. Όπως είπε ο υπουργός αίρονται οι απαγορεύσεις μουσικής και κυκλοφορίας, ενώ ανακοίνωσε πλήρη ελευθερία για τους εμβολιασμένους πολίτες σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κοροναϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

«Για τις κόκκινες περιοχές δεν θα ισχύουν μέτρα αλλά θα γνωρίζουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής. Δεν υπάρχει πλέον το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και διασκέδαση και εστίαση θα λειτουργούν κανονικά», ανέφερε ο υπουργός.

«Στην εστίαση όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους», τόνισε στη συνέχεια.

«Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που σέβεται η πολιτική ηγεσία και έχουν δώσει έναν αγνώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις και είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του υπουργείου. Θα μας δίνει τις γενικές κατευθύνσεις για να αποφασίζονται τα μέτρα. Η ισχύς τους θα είναι για 15 ημέρες. Οι περιορισμοί που υπάρχουν υφίστανται και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους», επεσήμανε στην αρχή της τοποθέτησής του ο υπουργός Υγείας.

Μαζί με τον υπουργό Υγείας στην ενημέρωση συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Τι ισχύει για ανοιχτούς και μεικτούς χώρους

Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσους έχουν μη εμβολιασμένους ή δεν έχουν νοσήσει. Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν, πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα ότι είμαστε στην διαδικασία να μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να πάρουμε πίσω την ζωή μας.

Γκάγκα: Στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 σε ΜΕΘ, μόλις 2 εμβολιασμένοι

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και τόνισε: «Οπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. Π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρόσφατα χάσαμε ένα νέο παιδί. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση- η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές. Εχει πιεστεί κοντά δύο χρόνια τώρα το σύστημα υγείας, και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς».

Η ενίσχυση των εμβολιασμών προτεραιότητα του ΕΟΔΥ

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης μίλησε στη συνέχεια της ενημέρωσης. Οπως είπε προτεραιότητα του ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα θα είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών.

Ο κ. Ζαούτης από την πλευρά του δήλωσε ότι αποδέχτηκε με τιμή τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ, ο οποίος βρίσκεται σε κομβικό σημείο λόγω της πανδημίας.

«Γνωρίζω τις προκλήσεις, αλλά θα ανταποκριθούμε με επιτυχία» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η δουλειά που έγινε στον Οργανισμό ήταν σημαντική και «θα συνεχίσουμε σε αυτήν την σύγχρονη κατεύθυνση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ζαούτης, προτεραιότητες του ΕΟΔΥ είναι διαχείριση και υποστήριξη της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας, η ενίσχυση της κουλτούρας εμβολιασμού, ο περιορισμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού και η συνεργασία του με όλους του φορείς.

«Έχουμε τη βούληση και τη θέληση να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» κατέληξε.

Προηγούμενο άρθροKick-iT: Έναρξη του προγράμματος επιτάχυνσης επιχειρήσεων της Δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας από το Επιμελητήριο Καβάλας
Επόμενο άρθροΗμερίδα στη Θάσο απο την Ένωση Ξενοδόχων Θάσου και την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων ΠΑΜΘ