[ad_1]

Η κατάσταση είναι ήρεμη, οι περισσότεροι παραμένουν στον χώρο της αποβάθρας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ισορροπήσουν, αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι οι προοπτικές για να φύγουν προς Πειραιά είναι μηδαμινές.

Επιμένουν να μένουν στον χώρο του λιμανιού, αν και υπήρχαν πολλοί αργά το βράδυ του Σαββάτου, που είτε επέστρεψαν στο hot spot της ΒΙΑΛ, είτε κατέφυγαν στον κοντινό καταυλισμό της Σούδας για να περάσουν την νύχτα τους.

Στα σημαντικότερα περιστατικά ήταν ένα λιποθυμικό φαινόμενο μιας γυναίκας, λίγο πριν τις 11 το πρωί του Σαββάτου, η οποία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Χίου για τις πρώτες βοήθειες, απ΄ όπου και αναχώρησε λίγο αργότερα.

«Οχυρώνεται» η ΒΙΑΛ

Στο άλλο «μέτωπο», στο hot spot της ΒΙΑΛ η νύχτα ήταν, επίσης, ήρεμη – μετά τα επεισόδια της Πέμπτης και την μεγάλη έξοδο της Παρασκευής, ενώ ήρεμα ήταν τα πράγματα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ στον χώρο.

Η ασφάλεια της εγκατάστασης φαίνεται ότι έχει ενταθεί με πεζές περιπολίες κατά μήκος της περίφραξης, η οποία έχει επισκευασθεί, ωστόσο στην διαδρομή από το Χαλκειός προς την πόλη της Χίου περπατούν ομάδες κυρίως Πακιστανών, οι οποίοι κατευθύνονταν προς το λιμάνι της Χίου. Στον χώρο παραμένουν, επίσης, δυνάμεις των ΜΑΤ, για κάθε ενδεχόμενο.

Παράλληλα, ιδιώτης εργολάβος, καθώς και συνεργεία του στρατού, πραγματοποίησαν εκτεταμένες εργασίες στον χώρο και ειδικότερα το στρώσιμο των εσωτερικών χώρων, αλλά και των εξωτερικών, με υλικό «τρία άλφα», προκειμένου να μην υπάρχουν στην επιφάνεια σκύρα (μεγάλες πέτρες), οι οποίες στα προηγούμενα επεισόδια χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα στις συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Σύριων.

Στα όριά του και πάλι το hot spot

Οι ζημιές που είχαν προκληθεί στην ΒΙΑΛ από τα επεισόδια, κυρίως σε σπασμένα τζάμια ήταν περιορισμένες, το προσωπικό βρίσκεται στις θέσεις του, ο χώρος σχεδόν είχε καθαρισθεί και οι αστυνομικοί είχαν αρχίσει και πάλι το έργο της καταγραφής και ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με τις καταμετρήσεις το πρωί του Σαββάτου, στην ΒΙΑΛ εκτιμάται ότι παραμένουν περί τους 1100 πρόσφυγες και μετανάστες, όση δηλαδή είναι και η δυναμικότητα του κέντρου.

Ωστόσο, συνεχίζεται η μεταφορά από τον χώρο του λιμεναρχείου Χίου όσων δεν έχουν ακόμα καταγραφεί και ταυτοποιηθεί. Ήδη, το μεσημέρι του Σαββάτου μεταφέρθηκαν 48 άτομα και εκτιμάται ότι ανάλογος αριθμός ατόμων παρέμεναν στον χώρο δίπλα από το Λιμεναρχείο.

Οι υπεύθυνοι διαχείρισης του κέντρου επισημαίνουν ότι έφτασε στα όριά του και τονίζουν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο του υπερκορεσμού που σε ένα βαθμό συνέτεινε στην όξυνση της κατάστασης και στην πρόκληση των συμπλοκών.

πηγή: astraparis


 

[ad_2]

Πηγή (δείτε όλο το άρθρο)

Προηγούμενο άρθροΓιαν Φαμπρ: Παραιτήθηκα γιατί δεν θέλω να δουλέψω σε εχθρικό περιβάλλον
Επόμενο άρθροInstagram: Οι ωραιότεροι γάμοι του Μαρτίου