[ad_1]

– Μεταξύ άλλων η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζει ότι «το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων είναι πολιτικό», και ότι δεν πρόκειται για «φυσικό φαινόμενο», καθώς «δεν ευθύνονται τα ίδια για το γεγονός ότι ζουν ως αδέσποτα, αλλά κάποιοι συμπολίτες μας», ενώ συγχρόνως υπογραμμίζει: «Γνώμονας της παρέμβασής μας είναι από τη μία η δημόσια ασφάλεια και υγιεινή, αλλά και από την άλλη η ασφάλεια και αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων. Δεν μπαίνουμε σε καμία περίπτωση στο αποπροσανατολιστικό και αστείο ερώτημα, άνθρωπος ή ζώο, γιατί στη φύση αλληλοεπιδρούμε και συνυπάρχουμε. Πόσο μάλλον, οποιαδήποτε υπόνοια για ευθανασίες ζώων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».

ΛΣΚΑναλυτικά η ανακοίνωση-παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

«Στο αστικό περιβάλλον της Κομοτηνής ζει ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων, κυρίως σκυλιών και γατιών (και λέμε κυρίως γιατί εγκαταλείπονται στα περίχωρα της πόλης και ηλικιωμένα ή άρρωστα άλογα και γαϊδούρια), τα οποία καταλήγουν ως αδέσποτα από αμέλεια ή πρόθεση των κατοίκων αυτής εδώ της πόλης. Τα αδέσποτα δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, δεν ευθύνονται τα ίδια για το γεγονός ότι ζουν ως αδέσποτα, αλλά κάποιοι συμπολίτες μας.

Επίσης, το δημοτικό κυνοκομείο φιλοξενεί έναν σημαντικό αριθμό ζώων, και παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα ελάχιστα αδειοδοτημένα κυνοκομεία στη βόρεια Ελλάδα, δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα αδέσποτα της πόλης ή να τα προωθήσει προς υιοθεσία.

Την ίδια στιγμή, οι εθελοντές της φιλοζωικής ουσιαστικά αναπληρώνουν το κενό που υπάρχει σε επίπεδο κρατικής και δημοτικής υποστήριξης, και φροντίζουν έναν μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων με τις δικές τους προσπάθειες και έξοδα.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο αριθμός των αδέσποτων μέσα στην πόλη παραμένει μεγάλος και σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών, και κυρίως των παιδιών, χωρίς όμως αυτό να είναι ο κανόνας.

Κάποιοι αυτόκλητοι τιμωροί των ζώων κινούνται εγκληματικά μέσα στην πόλη σπέρνοντας φόλες στους δρόμους και στα πάρκα με αποτέλεσμα να θανατωθούν αποτρόπαια πάνω από τριακόσια ζώα μόνο το 2015, σε κάποιες περιπτώσεις και οικόσιτα, ενώ ήταν και πολλές οι φόλες που βρέθηκαν και δεν απέβησαν τελικά μοιραίες. Τέτοια δράση είναι καταδικαστέα, από κάθε άποψη.

Οποιαδήποτε προσπάθεια διευθέτησης του θέματος, τόσο προς όφελος της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, αλλά και αξιοπρεπούς διαβίωσης των αδέσποτων, πληροφορούμαστε ότι προσκρούει στην οικονομική δυσπραγία του Δήμου και του κράτους, αλλά και την ελλιπή νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Η αντιμετώπιση του ζητήματος αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, ο οποίος όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωριστά από τις γενικότερες συνθήκες και πολιτικές. Η δυσχέρεια να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα το ζήτημα σχετίζεται με την καπιταλιστική πολιτική που εφαρμόζεται και στη χώρα μας ακόμη πιο έντονα, και θέτει την ανθρώπινη ζωή, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και διαβίωση στις πόλεις σε δεύτερη μοίρα, προτάσσοντας την οικονομική ανάπτυξη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όπως δεν κατασκευάζονται αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, όπως δεν γίνεται ολοκληρωμένη αγροτική οδοποιία, όπως δεν χτίζονται νέα σχολεία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, κ.λπ.,  έτσι και αυτό το θέμα τίθεται σε δεύτερη μοίρα.
  • Δεν μπορούμε να εξετάζουμε το πρόβλημα των αδέσποτων σε βάρος των ίδιων των ζώων, που αποτελούν το αποτέλεσμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, χωρίς να εξετάζουμε τις γενεσιουργές αιτίες, που είναι η συμπεριφορά των ίδιων των ανθρώπων.
  • Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπουμε την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και την τύχη των ζώων στους εθελοντές, αντί να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από την πλευρά του Δήμου και του Κράτους. Οι εθελοντές όσο και να προσφέρουν με καλή διάθεση, δεν θα πρέπει να επιφορτιστούν ούτε το βάρος της διαχείρισης, ούτε την ευθύνη αυτή.
  • Όσοι κόπτονται για τις καθαρές και ασφαλείς πόλεις, θα ήταν προτιμότερο αντί να απευθύνονται ενάντια στους εθελοντές, που μπορεί να κάνουν και λάθη ή υπερβολές, να στρέφονται κατά των πολιτικών που δημιουργούν τα αδέσποτα και όχι να έχουν επιλεκτικές ευαισθησίες.
  • Το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων είναι πολιτικό και οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση την κρίνουμε ως μη αποδεκτή.
  • Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι γνώμονας της παρέμβασής μας είναι από τη μία η δημόσια ασφάλεια και υγιεινή, αλλά και από την άλλη η ασφάλεια και αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων. Δεν μπαίνουμε σε καμία περίπτωση στο αποπροσανατολιστικό και αστείο ερώτημα, άνθρωπος ή ζώο, γιατί στη φύση αλληλοεπιδρούμε και συνυπάρχουμε. Πόσο μάλλον, οποιαδήποτε υπόνοια για ευθανασίες ζώων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, ιδιαίτερα όταν προβάλλεται από κάποιους ως φτηνότερη λύση.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε:

  1. Την επέκταση του δημοτικού κυνοκομείου ή τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων στον Δήμο Κομοτηνής.
  2. Την εφαρμογή της νομοθεσίας περί συλλογής αδέσποτων ζώων.
  3. Την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας ώστε να μην εγκαταλείπουν τα αδέσποτα αλλά να προχωρούν σε υιοθεσίες και όχι στην αγορά ζώων παράνομο εμπόριο.
  4. Την ολοκληρωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης και παρακολούθησης όλων των ζώων, οικόσιτων και αδέσποτων».

[ad_2]

Πηγή (δείτε όλο το άρθρο)

Προηγούμενο άρθροΟ …μπερμπάντης Σταύρος πολιορκείται από Κυριάκο και Φώφη
Επόμενο άρθροΣέρβος Πρόεδρος στις Σέρρες: Το παρασκήνιο…