Στην τουλάχιστον τρίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, με εκ νέου νομοθέτηση, αλλά με βαθύ «μαχαίρι» στο ύψος της αξί- ας της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται από τον πλειστηριασμό, προσανατολίζονται κυβέρνη- ση, θεσμοί και τράπεζες, καθώς 15 ημέρες πριν από τη λήξη της ισχύος του δεν έχει βρεθεί η νέα φόρμουλα, βάσει της οποίας η δόση του δανεί- ου θα επιδοτείται από το ∆ημόσιο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο. Η χρονική περίοδος της παράτασης -συζητείται και το εξάμηνο, ωστόσο σκο- ντάφτει στους θεσμούς- και οι αλλαγές αναμέ- νεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, να «κλειδώσουν» εντός της εβδομάδας, στο μπαράζ συσκέψεων τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η συζήτηση γίνεται βάσει της πρότασης που έχουν καταθέσει στην κυβέρνηση οι τράπε- ζες (καθώς η τρόικα αντιδρά αρνητικά σε οποια- δήποτε άλλη πρόταση, με μεγαλύτερα δηλαδή όρια προστασίας), η οποία προβλέπει δύο βα- σικές δομικές αλλαγές:

Για τον άγαμο ο πήχυς της αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό το- ποθετείται έως τα 75.000 ευρώ και στα 100.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά. Σήμερα φτά- νει τα 180.000 και 280.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Το θέμα χειρίζονται ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ∆ημήτρης Λιάκος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση της αξίας της πρώτης κατοι- κίας, στα όρια όμως που έχουν θέσει οι τράπεζες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το εύρος της αύξησης που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι της τάξεως των 5.000 ευρώ για τον άγαμο (σ.σ.: να φτάσει δηλαδή η προστασία για κατοικίες έως 80.000 ευρώ) και έως 10.000 ευρώ για την οικογένεια με τρία παιδιά (σ.σ.: στα 110.000).

real.gr

Προηγούμενο άρθροΚΚΕ Καβάλας: Ο Δήμος λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία
Επόμενο άρθροΔιακοπή νερού στην κοινότητα Φιλίππων λόγω Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.