mnimonio

Επέκταση του Μνημονίου και εφαρμογή μίνι πρόγραμματος για την Ελλάδα, επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφευχθεί «ατύχημα» με βλαπτικές συνέπειες για την Αθήνα αλλά και την Ευρωζώνη
Με την διαπραγμάτευση για τη β΄αξιολόγηση- τεχνική συμφωνία, να βρίσκεται σε τέλμα και τις πιθανότητες για άρση του αδιεξόδου να εκμηδενίζονται μέρα με την μέρα, κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν την κατάλληλη «φόρμουλα» για να ξεπεραστεί η… κρίση, εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις. Το τελευταίο «σενάριο» που είδε το φως της δημοσιότητας και προέρχεται από «πηγές» των Βρυξελλών, αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι μελετούν την επέκταση του τρίτου Μνημονίου κατά ένα έτος, με την παράλληλη εφαρμογή ενός νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σενάριο το οποίο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες «πηγές», ενδεχομένως και να ενεργοποιηθεί εφόσον οι διαπραγματεύσεις τραβήξουν εις μακρόν και δεν διαφανεί ορατό πεδίο σύγκλησης και συνεννόησης, ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσμούς. Κατ’ αρχήν σε ότι αφορά στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement) και κατ’ επέκταση το συνολικό πακέτο συμφωνίας για χρέος πλεονάσματα και QE.

Χρηματοδοτικό «δίχτυ ασφαλείας» στην Ελλάδα-Μίνι πρόγραμμα

Κεντρικός στόχος του εν λόγω σχεδίου, είναι η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού «διχτύου ασφαλείας» γύρω από την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει επαρκώς τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, τη στιγμή που θα παραμένουν σε εκκρεμότητα οι όροι, το πλαίσιο και οι… προϋποθέσεις του επόμενου προγράμματος.

Προς αποφυγή οποιουδήποτε ελληνικού ατυχήματος, που ενδεχομένως να προκαλέσει και αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός του «πυρήνα» της Ευρωζώνης, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται το πλάνο της επέκτασης του τρίτου μνημονίου, με ένα νέο μίνι πρόγραμμα.

Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος, σύμφωνα πάντα με τις ευρωπαϊκές «πηγές», θα γίνει μέσω 19 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από τα αδιάθετα του τρίτου Μνημονίου για τις ανάγκες των τραπεζών, ενώ άλλα έξι θα διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η πρώτη κοστολόγηση του προγράμματος, που έχει τον χαρακτήρα του «σωσιβίου» προς την Ελλάδα, ανέρχεται στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΙδρύεται Πυροσβεστική Υπηρεσία στο αεροδρόμιο της Καβάλας
Επόμενο άρθροΕΦΚΑ | Μόλις 323.600 σημειώματα πληρώθηκαν από τα 1.194.000