Αυξάνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», εντείνοντας τους φόβους για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, ακόμα και εν μέσω καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετάλλαξη αυτή είναι δύο φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος.

Την ίδια ώρα, κι ενώ μία μετά την άλλη οι χώρες ανακοίνωσαν την άρση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση μάσκας και για τους πλήρως εμβολιασμένους με την παράλληλη τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Σε τουλάχιστον 92 χώρες

Η μετάλλαξη «Δέλτα» ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στην Ινδία, ενώ πλέον έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 92 χώρες. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι 40-60% πιο μεταδοτική από την «Άλφα».

Η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχει πληγεί ιδιαίτερα, καθώς η μετάλλαξη φαίνεται να κυριαρχεί του στελέχους «Άλφα», γνωστού και ως «βρετανική μετάλλαξη».

Δύο φορές πιο μεταδοτικός ο ιός από το αρχικό στέλεχος

Η ινδική μετάλλαξη εμφανίζει 50-100% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. «Αν η Άλφα είχε περίπου 50% αυξημένη μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του κοροναϊού και η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από την Άλφα, τότε μιλάμε για έναν ιό που είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από το αρχικό στέλεχος», δήλωσε ο βιολόγος Άρης Κατζουράκης από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η περίπτωση του Ισραήλ

Την ίδια ώρα, προβληματίζει η περίπτωση του Ισραήλ, όπου, παρά το γεγονός ότι η χώρα υπήρξε πρότυπο ως προς τους εμβολιασμούς, παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους.

Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 65% του συνολικού πληθυσμού, ενώ το ποσοστό στους ενήλικες ξεπερνάει το 85%.

Παρ’ όλα αυτά, νοσούν ακόμα και εμβολιασμένοι κι αυτό είναι που οδήγησε τις αρχές στην επαναφορά των μέτρων. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ισραηλινών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Σάρον Άλροϊ-Πρέις, 891 άτομα έχουν διαγνωστεί με κοροναϊό τον τελευταίο μήνα, οι μισοί εκ των οποίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν, ωστόσο, και η Πορτογαλία και η Ρωσία. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην περιοχή της Λισαβόνας, προέρχονται από το στέλεχος «Δέλτα». Η Μόσχα ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ θανάτων, ενώ σε ολόκληρη τη Ρωσία, οι νεκροί ανήλθαν στους 599 σε ένα 24ωρο.

Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας επανήλθε το lockdown, σε μία προσπάθεια να μην εκτροχιαστεί η επιδημιολογική κατάσταση εξαιτίας της «Δέλτα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, η μετάλλαξη «Δέλτα» αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 70% όλων των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου. Ανησυχία πάντως επικρατεί και για τα παιδιά, τα οποία ενδέχεται να μετατραπούν στον πιο ευάλωτο πληθυσμό.

Κατά πόσο προστατεύονται οι εμβολιασμένοι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer μπορεί να έχουν περίπου 88% προστασία. Το ποσοστό πέφτει στο 33,5% σε όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca.

Προηγούμενο άρθροΟρέστεια 2021: Η Νέα Ορεστιάδα γιόρτασε την 98η επέτειο της ιδρύσεώς της
Επόμενο άρθροΣτον ΣΥΡΙΖΑ… έχασαν τη Συνατσάκη – Η «αποθέωση» από Τσακαλώτο και οι επιθέσεις από τα τρολ της Κουμουνδούρου