Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε μια σημαντική πτώση της θαλάσσιας στάθμης και η οποία οδήγησε σε μια αξιόλογη υποχώρηση του θαλάσσιου μετώπου.

Όσοι δεν το έχετε παρατηρήσει, αναζητήστε μια ρηχή #παραλία και θα εντυπωσιαστείτε (Φωτογραφίες 1 & 2 από Καθ. Νικόλαο Π. Θεοδοσίου – ΑΠΘ).
Η επιστημονική και τεκμηριωμένη ανάλυση του φαινομένου:
“Τις τελευταίες ημέρες συζητείται η μεγάλη οπισθοχώρηση της θάλασσας και η αποκάλυψη μεγάλων τμημάτων της παραλιακής ζώνης, σε διάφορα τμήματα του Θερμαϊκού Κόλπου, αλλά όχι μόνον. Το φαινόμενο δεν είναι κάτι το περίεργο ή το αφύσικο!

Είναι ο συνδυασμός υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης και παλιρροιακής συζυγίας. Το διάστημα από 20 Φεβ 2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις πάνω από το Αιγαίο. Στη Θεσσαλονίκη, στο διάστημα 20 Φεβ 2021 έως σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021hPa.

Η υψηλότερη πίεση εμφανίστηκε στις 25 Φεβ 2021 και ήταν 1034hPa (μειώθηκε στα 1021hPa στις 28 Φεβ 2021 και ανέβηκε και πάλι στα 1032hPa στις 02 Μαρ 2021), όταν η μέση πίεση είναι 1013hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m. Επίσης στις 27 Φεβ 2021 είχαμε Πανσέληνο, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου-Γης-Σελήνης), που σημαίνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.

Οπότε τα δύο παραπάνω περίπου ταυτόχρονα φαινόμενα, χαμηλότερη άμπωτης (λόγω αστρονομικής παλίρροιας) και επιπλέον ταπείνωση της θαλάσσιας στάθμης (λόγω υψηλού βαρομετρικού) προκάλεσαν την «οπισθοχώρηση» της θάλασσας και την «αποκάλυψη» επιπλέον παραλιακής ζώνης.” – (Φωτογραφίες 3, 4 & 5 – από Καθ. Γιάννη Κρεστενίτη – ΑΠΘ)
“Το φαινόμενο της πτώσης στάθμης της θάλασσας.
Μεγάλη πτώση στη #στάθμη της θάλασσας κατέγραψε ο #παλιρροιογράφος του ΔΠΘ στο Θρακικό Πέλαγος.

Το διάγραμμα μεταβολής της στάθμης της θάλασσας στο Κόλπο Καβάλας έδειξε πτωτική τάση στην στάθμη της θάλασσας από τις 24 Φεβρουαρίου 2021 έως και σήμερα (Γράφημα 1 – Φωτογραφία 6). Η στάθμη μειώθηκε κατά 45 περίπου εκατοστά σε σχέση με εκείνη της περιόδου πριν της 24 Φεβ 2021. Η μεταβολή της στάθμης θάλασσας οφείλεται ξεκάθαρα σε ένα συνδυασμό αστρονομικής και μετεωρολογικής παλίρροιας. Ειδικότερα, η ελάχιστη στάθμη θάλασσας εμφανίστηκε στις 27 Φεβ 2021 κατά την φάση της παλιρροιακής άμπωτης, όπως αναμενόταν λόγω παλιρροιακής συζυγίας (Πανσέληνος).

Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας, ωστόσο, εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στη Μεσόγειο κατά το διάστημα 25 Φεβ 2021 – 03 Μαρ 2021 οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες #ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο (Χάρτης 1 – Φωτογραφία 7). Σε κάθε περίπτωση ο Χάρτης 1 δείχνει ότι αυτή την περίοδο η στάθμη της θάλασσας στη Μεσόγειο είναι γενικά χαμηλότερη, σε σχέση με αυτή του ανατολικού Ατλαντικού, λόγω της γενικότερης κυκλοφορίας και της επίδρασης βαρομετρικών συστημάτων.

Τα προγνωστικά μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι η στάθμη θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα τη 14η Μαρ 2021 (Γράφημα 2 – Φωτογραφία 8). Το Γράφημα 2 δείχνει ότι με βάση ιστορικά στοιχεία το φαινόμενο είχε επαναληφθεί με μικρότερη διάρκεια τον Μάρτιο και τον Μάιο 2019, καθώς και τον Απρίλιο του 2020.” – (Φωτογραφίες 6, 7 & 8 – από Καθ. Γεώργιο Συλαίο – ΔΠΘ)

Προηγούμενο άρθροΤο ευχαριστώ του Μάρκου Δέμπα προς το Νοσοκομείο Καβάλας
Επόμενο άρθροΠαροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας