Τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης στην Ουκρανία καλείται να διερευνήσει, σήμερα Τρίτη, η πολιτική ηγεσία της χώρας στην Βουλή, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνει αυτή την ώρα το κοινοβούλιο, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Στη συζήτηση στην Βουλή, αναμένεται να κυριαρχήσουν, εκτός από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία, και οι ενστάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αποστολή αμυντικού υλικού.

Τιμώντας την μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός. Μίλησε για μια αγωνίστρια της ζωής και μια σπουδαία πολιτικό. Την αποχαιρετούμε σήμερα με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, είπε.

Τομή στον χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης χαρακτήρισε αυτό που συντελείται στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμα ότι επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και η Ρωσία ανατρέπει παγιωμένες ιστορικές και εδαφικές πραγματικότητες. Αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς. Έχει χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσά τους και Έλληνες στην Μαριούπολη. Με πρόσχημα μια ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας εισβάλλει σε μια άλλη, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για ωμή και βίαιη προβολή ισχύος και ο αγώνας εναντίον της γίνεται για την προάσπιση της ελευθερίας. «Αυτή η βάναυση εισβολή συντελείται στο όνομα του Ρωσικού λαού και με πρόσχημα την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας. Μια εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Μια ρήξη που επιδιώκει μια λήξη της περιόδου ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη. Κατηγόρησε την Ρωσία ότι θέλει να αλλάξει την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Εισερχόμαστε σε μια άλλη ιστορική εποχή αντιμέτωποι με κινδύνους που πιστεύαμε ότι τους έχουμε ξορκίσει».

«Ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μιας χώρας να μας λέει ότι ίσως να είναι η τελευταία φορά που μας μιλάει», είπε αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής και στο τι άλλαξε στην στάση των χωρών της ΕΕ.

«Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των ιστορικών μας βιωμάτων. Είμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα», τόνισε. «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην ισοτιμία και την διεθνή νομιμότητα. Είμαστε ένας λαός που ζει με την ανοικτή πληγή της Κύπρου και δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε έναν ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας είπε ότι «η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη θύματα ομογενείς μας για να αρκείται σε λίγα απλοϊκά ειρηνιστικά συνθήματα που ταυτίζουν θύτες και θύματα. Αν το ότι οι ομογενείς μας δεν ζουν πια το αναγνωρίζει ο Πρόεδρος Μακρόν δεν γίνεται να μην το αναγνωρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι πλέον αναμετρώνται η προοδευτική δύναμη και δράση με ξεπερασμένες ιδεοληψίες. Μίλησε για σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση. Στην Ουκρανία, η αλήθεια αποδείχθηκε πιο ισχυρή από την προπαγάνδα, κάτι που υποτίμησε και ο Ρώσος ηγέτες.

Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, είμαστε η σκοτεινή Ήπειρος του 20ου αιώνα. Η ΕΕ γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β Παγκοσμίου Πολέμου για να μην έχει καμία χώρα ξανά αυτοκρατορικές φιλοδοξίες.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, είπε ότι αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού και η απαγόρευση εξαγωγών θα υπονομεύσει τον ενεργειακό τομέα της.

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις τεράστιο πλήγμα. Είναι το μεγαλύτερο πακέτο που επιβλήθηκε ποτέ από την ΕΕ. Ισως δεν έχει την άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού αλλά τέτοιες ενέργειες αφυπνίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την άυλη δύναμη της Δημοκρατίας. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. Για την στάση που έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Βενιζέλου στον γερμανό πρέσβη όταν του ζήτησε να υπαναχωρήσουμε από την συμμαχία με την Σερβία: «Το έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία». «Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας. Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα μάχεται όπως μπορεί με σπουδαία δουλειά από το υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνει η Γερμανία, η Σουηδία και η Πορτογαλία και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν την ζωή τους από ρωσικές βόμβες;» αναρωτήθηκε.

Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αν χρειαστεί βοήθεια από τον ελεύθερο κόσμο; Κάλεσε τις ΜΚΟ να βάλουν πλάτη και είπε ότι είμαστε έτοιμοι για ασύμμετρες υβριδικού τύπου απειλές στον κυβερνοχώρο. Είμαστε έτοιμοι για κυβερνοεπιθέσεις.

Μιλώντας για την άμυνα ως υπέρτατο σκοπό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι υπέρτατη εθνική και πανευρωπαϊκή ανάγκη. Όπως δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία, έτσι δεν υπάρχει και δημοκρατία χωρίς ασφάλεια.

Τόνισε την ανάγκη για αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα αυτό. «Δικαιώνονται έτσι όσοι από εμάς μιλούσαμε για την ανάγκη της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω αμυντικών σχέσεων μεταξύ των χωρών της. Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας μπορεί να γίνει πρότυπο, τόνισε. «Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις ένοπλες δυνάμεις μας».

Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι είναι ώριμο το αίτημά μας να ενταχθεί στην συζήτηση για το επόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Η άμυνα είναι επένδυση για την ασφάλεια και την ευημερία, τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ενεργειακή διάσταση της κρίσης τόνισε ότι δεν αποκλείεται ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας. Σημείωσε πάντως ότι συμφωνήθηκε ότι αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα για την υπεράσπιση των αξιών της Ευρώπης. Σε εθνικό επίπεδο κινούμαστε ήδη υποστηρικτικά με πάνω από 2 δισ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Προηγούμενο άρθροΟι χειμερινές εκπτώσεις πέρασαν σαν να μην υπήρξαν για την Καβάλα σύμφωνα με τον Β. Λεμονίδη
Επόμενο άρθροMητσοτάκης: Η Ελλάδα θα κατασκευάσει δεύτερο σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη