[ad_1]

Επέλεξαν να ζήσουν απομονωμένοι και δηλώνουν πως παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας δεν θέλουν να φύγουν από εκεί. Και όχι επειδή θέλουν… την ησυχία τους, ζώντας μακριά από τις πόλεις και τον πολύ κόσμο, αλλά θεωρούν πως πρέπει να είναι εκεί, στα μικρά νησιά τους για να κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία.

Για αυτό κάθε πρωί στην Κίναρο και τα Λέβιθα υψώνεται από αυτούς, τους «φύλακες» του Αιγαίου, η γαλανόλευκη για να την βλέπουν όσοι θεωρούν ότι εκεί είναι «γκρίζα ζώνη»…!

Σε αυτά τα δύο μικρά αιγαιοπελαγίτικα νησιά βρέθηκε η Σοφία Παπαϊωάννου καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής της, της «360ο», τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν μόνοι τους αναλάβει να φυλάνε τα νησιά μας και που κάθε πρωί υψώνουν την ελληνική σημαία. Στις 11 Φεβρουαρίου όλη η Ελλάδα έμαθε την Κίναρο από τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού όπου «έχασαν» τη ζωή τους τρεις νέοι αξιωματικοί. Τα συντρίμμια και τις σωρούς βρήκε η κάτοικος του νησιού, η κυρία Ειρήνη και όπως λέει δακρυσμένη στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA «Τι να πω; Με πήρανε 6.30 το πρωί από το Πεντάγωνο να μου πουν αν άκουσα κανένα κρότο, κάτι…! Έφυγα πάνω στο βουνό και εκεί είδα συντρίμμια…! Ας τα έβρισκα κι ας ήταν τραυματισμένα, να γλιτώνανε… όχι έτσι… Τι να σκεφτώ; Τις ζωές τους που χάσανε και τους γονείς τους. Όλο κλαίω, αγγελούδια…»!

Η Ειρήνη μιλά και για τη ζωή της στην Κίναρο, το νησί που επέλεξε εδώ και 16 χρόνια να ζήσει. «Είχα πάει στην Αυστραλία αλλά δε με συγκίνησε τίποτα, ήθελα την Κίναρο. Ήρθαμε εδώ και από τότε δεν έχει ξαναμείνει το νησί μοναχό. Δεν έχει άλλο μέρος για μένα, αυτό είναι», τονίζοντας πως «Εγώ κάθομαι στο νησάκι μου, δεν ξέρω τι υπολογίζουν οι άλλοι, δε θέλω να το αφήσω μοναχό. Όταν φύγω από εδώ, θα είναι για να μην ξαναγυρίσω…! Και δε θέλω να καταλαβαίνω όταν με πάρουν από δω για να μη στενοχωριέμαι, να μην αισθάνομαι…»!!


Λίγα μίλια πιο πέρα, στα Λέβιθα, η οικογένεια Καμπόσου έχει βρει εδώ και τρεις αιώνες το δικό της απόμερο καταφύγιο. «Η οικογένεια μου είναι από το 1820 εδώ. Γεννήθηκα και 15 ημερών με έφερε εδώ η μάνα μου. Για μένα, επειδή φάγανε τα χρόνια τους όλοι οι προγονοί μου εδώ, πάνω στην πέτρα, τα θεωρώ πάτρια εδάφη, είμαι ζυμωμένος με τις πέτρες, καταλαβαίνετε;», λέει ο Δημήτρης που μαζί με τους τρεις γιους του διηγούνται στη Σοφία Παπαϊωάννου τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, αλλά και τις γαλήνιες στιγμές που τους προσφέρει ο ιδιαίτερος τρόπος ζωής τους στο αιγαιοπελαγίτικο νησί.


Απόψε, στις 23:45, η Σοφία Παπαϊωάννου συναντά τους μοναχικούς ακρίτες και «φύλακες» του Αιγαίου, ενώ μάλιστα στην εκπομπή της στον ALPHA αποκαλύπτει έγγραφα από την εποχή της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, που θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο σε ένα Διεθνές Δικαστήριο!

[ad_2]

Πηγή (δείτε όλο το άρθρο)

Προηγούμενο άρθροΜεταφέρεται στη Β. Παύλου, μπροστά στο Sultan Tepe, η πιάτσα ΤΑΞΙ που βρίσκεται στην Ορφέως, πίσω από τη Eurobank
Επόμενο άρθροΑυτοί είναι οι νέοι δρόμοι διαφυγής των προσφύγων! – Με Lada “μιας χρήσεως” στη Φινλανδία μέσω Ρωσίας