Μια χώρα εξωστρεφής, με ισχυρές συμμαχίες, που τιμά το παρελθόν της και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της: Αυτή είναι η εικόνα που επιθυμεί να εκπέμψει διεθνώς η κυβέρνηση μέσα από τον πανηγυρικό εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του ’21, που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Επίσημοι προσκεκλημένοι, οι ηγέτες της Κύπρου και της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, των τριών χωρών δηλαδή οι οποίες συνέτριψαν το 1827 στον κόλπο του Ναυαρίνου το στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δίνοντας τεράστια ώθηση στον αγώνα των εξεγερμένων Ελλήνων.

Ο κορυφαίος συμβολισμός της επετείου των δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821 συνυπάρχει με την εικόνα της Ελλάδας του 2021, είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση. Είναι δηλαδή η γιορτή μιας σύγχρονης Δημοκρατίας, με παγκόσμιο κύρος και ισχυρές συμμαχίες, που είναι περήφανη για την ιστορία της. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετώπισε, μπαίνει στον τρίτο αιώνα της ζωής της με αισιοδοξία και δυναμισμό.

«Όποτε είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε, όποτε διχαζόμαστε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Και πιστεύω ότι τώρα περισσότερο παρά ποτέ -καθώς η χώρα βγαίνει και από την περιπέτεια της πανδημίας- είναι υποχρέωσή μας και υποχρέωση δική μου ως Πρωθυπουργός της χώρας να διαφυλάξω την ενότητα του ελληνισμού» δήλωσε ενόψει του εορτασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης (τη Δευτέρα) με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής.

«Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον τρίτο αιώνα ζωής της ως ελεύθερο κράτος, είναι μια χώρα που αλλάζει. Είναι μια χώρα πολύ πιο αισιόδοξη, με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση που μπορεί να κοιτάξει το παρελθόν της με ειλικρίνεια, να μάθει από τα λάθη της αλλά να σταθεί και με υπερηφάνεια στις μεγάλες εθνικές επιτυχίες της», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Παρά τους περιορισμούς που συνεπάγεται η πανδημία, το μήνυμα του εορτασμού θα ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη χάρη στο μεγάλο ενδιαφέρον που ήδη καταγράφεται από ξένα μέσα ενημέρωσης αλλά και στην παρουσία υψηλών προσκεκλημένων που θα τιμήσουν τη χώρα μας.

Λίγο μετά 18.20 το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα θα υποδεχθεί στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους προσκεκλημένους από το εξωτερικό.

Οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ένα σύντομο καλωσόρισμα από τον Πρωθυπουργό και μια παρουσίαση για το νέο κτίριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (σ.σ. το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε το έργο της ανακαίνισης και της επέκτασης του κτιρίου) και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Θα ακολουθήσει ξενάγηση με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821 στο πλαίσιο ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος.

Ευρύτερα, η νέα Πινακοθήκη αναδεικνύει την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής τέχνης, αλλά και τις προσλαμβάνουσες των ελλήνων καλλιτεχνών στις δημιουργικές τους αναζητήσεις κατά τα 200 χρόνια που ακολούθησαν την Επανάσταση, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Το καινούργιο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αναμένεται να εγκαινιαστεί και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό αργότερα, πιθανώς τον Ιούνιο, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν την παρουσία κόσμου.

Στις 20.30 το βράδυ της 24ης Μαρτίου είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο όπου αναμένονται προσφώνηση και αντιφωνήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου σειρά έχει η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα έχουν εκ των προτέρων υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον κοροναϊό.

Η εικόνα που θα μεταδοθεί από το Σύνταγμα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζοντας παράλληλα την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Η μετάδοση της παρέλασης θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από τον Πειραιά και το Φάληρο, ως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας

Προηγούμενο άρθροmyKEPlive: Ακόμη 26 Δήμοι εντάσσονται στο πρόγραμμα
Επόμενο άρθροΣε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή η “σκυτάλη” των μεγάλων έργων ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου