Μόνο περίπατος δεν θα είναι για την ελληνική πλευρά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που ήδη ξεκίνησε στην Αθήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια ήδη είναι εδώ, ενώ το «βαρύ πυροβολικό» αναμένεται να φτάσουν στην ελληνική πρωτεύουσα την επόμενη Τρίτη και θα παραμείνουν μέχρι και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου.

Στην κορυφή της ατζέντας είναι θέματα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την πορεία της οικονομίας, κυρίως στο κομμάτων των εσόδων, η αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στο νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Ειδικά στο κομμάτι των τραπεζών η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους τρόπους μείωσης των κόκκινων δανείων με την ενεργοποίηση των νέων εργαλείων, όπως ο Ηρακλής ή άλλα που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον (σχέδιο Στουρνάρα), ενώ θα δοθεί βαρύτητα και στην διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πως θα μπορούσαν να γίνουν πιο αποδοτικοί.

Όπως προβλέπεται από τον σχεδιασμό, το Γενικό Λογιστήριο θα βρεθεί στο επίκεντρο. Η πορεία των εσόδων, η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, αλλά και τα νεότερα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης, καθώς και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και των κινήσεων που θα έπρεπε να προχωρήσουν έως το τέλος του 2019 αλλά και των ενεργειακών μετώπων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης και οι κινήσεις που θα γίνουν στο φορολογικό επίπεδο με έμφαση στην ΑΑΔΕ αλλά και στις επόμενες κινήσεις με τις μείωσης φόρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση όπως ο ΕΝΦΙΑ, η έκτακτη εισφορά κλπ.

Οι επικεφαλής

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι επικεφαλής των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα την επομένη του Eurogroup που είναι προγραμματισμένο την προσεχή Δευτέρα 20 Ιανουαρίου. Επισήμως στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν υπάρχει θέμα Ελλάδα, ωστόσο θα συνεχιστούν οι ζυμώσεις για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της χώρας που δεν είναι άλλος από την μείωση των πλεονασμάτων.

Επισήμως το θέμα θα τεθεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει θετική έκβαση. Χρονικά το αίτημα εκτιμάται ότι σταλεί τον Μάρτιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και το κείμενο εκτός του να είναι θετικό, να έχει επαίνους για την Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας.

Το πτωχευτικό

Ένα θέμα που όπως προ είπαμε έχουν ψηλά στην ατζέντα τους οι δανειστές, είναι το πτωχευτικό δίκαιο. Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, ξεκαθάρισε εκ νέου για ότι το πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες και επιχειρήσεις θα αλλάξει μετά το τέλος Απριλίου, περιλαμβάνοντας τη δεύτερη ευκαιρία αλλά και πλέγμα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, διαφορετικής μορφής όμως από αυτό που σήμερα υφίσταται.

Προηγούμενο άρθροΜήνυση κατά της Εγνατίας Οδού καταθέτουν Μουριάδης-Αντωνιάδης
Επόμενο άρθροΣυντάξεις Φεβρουαρίου: Θα καταβληθούν νωρίτερα