ntaiselbloom

Δεν αρκεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Απαιτείται υπεραπόδοση, από το ποσό της οποίας θα «κριθούν» και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Σοβαρό «πλήγμα» στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τα αντισταθμιστικά μέτρα και κυρίως για τις πιθανότητες εφαρμογής τους, μετά το 2019, αποτελεί το ενημερωτικό σημείωμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το πρόσφατο Eurogroup, που παρουσίασε στην ολλανδική Βουλή. Σ’ αυτό το σημείωμα αναφέρεται ρητά ότι για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων,  θα πρέπει η Ελλάδα να ξεπεράσει τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Επιπρόσθετα-και αυτό είναι εξόχως σημαντικό-σημειώνεται ότι τα αντίμετρα, αν και εφόσον εφαρμοστούν, θα αφορούν το ποσό της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων.

Συγκεκριμένα στο ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην ολλανδική Βουλή και αφορά τα συμπεράσματα του πρόσφατου Eurogroup, αναφέρεται χαρακτηριστικά για το πολυθρύλητα αντισταθμιστικά μέτρα: «Επίσης συζητήθηκαν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος, αναφέρει το σημείωμα, κάτι που μεταφράζεται κοινώς ότι τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%. Παράλληλα, αυτό ο διαρθρωτικός χώρος που θα προκύψει, σε ενδεχόμενη υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, θα αποτελεί και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να υλοποιηθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα.  Αυτό σημαίνει ένα άκρως αυστηρό «σφιχτό» πλαίσιο, όπου η κυβέρνηση δεν θα έχει περιθώρια ελιγμών, προκειμένου να υλοποίησει όσα ήδη έχει «διαρρεύσει».

Διαφορετικό το κυβερνητικό αφήγημα

Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που «καλλιέργησε» η κυβέρνηση-μετά το Eurogroup-σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής και υλοποίησης των αντιμέτρων. Το κυβερνητικό αφήγημα, όπως εκφράστηκε δια στόματος κορυφαίων στελεχών, κάνει λόγο ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα συμφωνηθούν για μετά το 2019, θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Ο πήχης για την εφαρμογή των αντιμέτρων-σύμφωνα με το έγγραφο Ντάισελμπλουμ- ανεβαίνει πολύ υψηλά (πάνω από το 3,5%) και αναμφίβολα δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες, για το κατά πόσο είναι εφικτός-πραγματοποιήσιμος ένας τέτοιος δημοσιονομικός στόχος.

Ζητούμενο ένα δημοσιονομικό «θαύμα»

Η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει ένα μικρό «δημοσιονομικό» θαύμα για να «ακουμπήσει» τον εν λόγω στόχο. Πρωτύτερα όμως, ενδεχομένως να κληθεί να πείσει το ακροατήριό της, εντός των «τειχών», ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν αποτελούν επικοινωνιακό «κατασκεύασμα», αλλά υλοποιήσιμο «πρότζεκτ», παρά τις σημαντικές δυσκολίες που φαίνεται να υπάρχουν στην εφαρμογή του.

Προηγούμενο άρθροΗ Περιφέρεια ΑΜΘ στον χάρτη των δυτικών δρόμων του μεταξιού – Workshop στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΣημαντική Ημερίδα στην Ξάνθη για τα Γεωπολιτικά